Ο ιδανικός δάσκαλος!



          

Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες.

Νίκος Καζαντζάκης

Απόψεις μαθητών, της Α Γυμνασίου, για τον Ιδανικό δάσκαλο:
 

    Ένας δάσκαλος για να είναι καλός, δεν πρέπει μόνο να παραδίδει σωστά το μάθημα και να βάζει καλούς βαθμούς. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει καλό, ευγενικό και το πιο σημαντικό ηθικό χαρακτήρα. Πρέπει να ενδιαφέρεται για τους μαθητές του, όχι μόνο για τα μαθήματα, αλλά και για την σωματική και ψυχική τους υγειά. Ο καλός ο δάσκαλος πρέπει να προβληματίζεται για τους μαθητές του και να συζητάει μαζί τους, εάν διαπιστώσει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα
               Η γνώμη μου είναι, και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου, πως μπορεί να κάνει πολλά δημιουργικά και εξωραϊστικά έργα με τα παιδιά του. Στις εκδρομές, μπορεί να τους λέει ιστορίες για τον τόπο τους, μύθους και παραδόσεις. Στο μάθημα, αν έχει τη διάθεση και ο ίδιος, μπορούν να διαβάζουν διάφορα παραθέματα και ιστορίες παράλληλα με το σχετικό μάθημα. Την ώρα των εικαστικών να φτιάχνουν ποικίλες κατασκευές, ώστε να τις πουλήσουν στο μπαζάρ της περιοχής τους και μάλιστα, στο μάθημα της μουσικής, αν έχει και ο ίδιος ο καθηγητής την δυνατότητα, θα μπορούσε να τους μάθει να τραγουδούν και να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, ώστε να άρουν μέρος σε έναν μαθητικό μουσικό διαγωνισμό. Τέλος, ο δάσκαλος ο στοργικός, πρέπει να μιλάει και να προβληματίζεται μαζί με τους γονείς των παιδιών του. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να αναπτύξει μια ειλικρινή σχέση με τον κάθε γονιό, ώστε να κάνουν το παιδί έναν καλύτερο μαθητή και πάνω απ' όλα, έναν καλύτερο άνθρωπο. Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ιδανικός ο δάσκαλος είναι στοργικός και αγαπάει τους μαθητές του, όπως ένας γονιός το δικό του παιδί!
Πηνελόπη Μαστοροπούλου

Ένας ιδανικός δάσκαλος πρέπει να δίνει και να δέχεται αγάπη από όλα τα παιδιά. Πρέπει να έχει όρεξη για δουλειά αλλά και να τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς τους μαθητές. Προπάντων όμως πρέπει να αγαπάει τα παιδιά χωρίς να ξεχωρίζει κανέναν και πρέπει να τιμωρεί όσους το αξίζουν, αν κάνουν καμιά φασαρία, αν κοροϊδεύουν ή αν μιλούν άσχημα .
Όσο αφορά το θέμα της διδασκαλίας ένας δάσκαλος πρέπει να είναι δίκαιος. Στα διαγωνίσματα πρέπει να μην αδικεί κανέναν στη βαθμολογία αλλά και να μην βοηθάει κανέναν. Στο μάθημα της ημέρας πρέπει να εξετάζει όσους περισσότερους μπορεί, αλλά να μην φορτώνει υπερβολικά τα παιδιά με εργασίες για το σπίτι. Στο διάλειμμα πρέπει να υπάρχει ένας δάσκαλος για να επιτηρεί τα παιδιά.
Ως προσωπική μου άποψη ο ιδανικός δάσκαλος είναι αυτός που δείχνει ειλικρινή αγάπη προς τα παιδιά και δεν ξεχωρίζει κανένα. Φυσικά και κανένα παιδί δεν θα ήθελε να έχει εργασίες για το σπίτι, ούτε διαγωνίσματα και τεστ στο μάθημα της ημέρας. Θα θέλαμε ο δάσκαλος μας να μας αφήνει μερικές φορές ελεύθερους στο προαύλιο και να μας λέει τραγούδια και παραμύθια, αλλά και να βλέπαμε που και που καμιά ταινία. Ένα μεγάλο λάθος θεωρώ ότι είναι οι εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, γιατί προκαλούν τρόμο στα παιδιά από την αρχή της σχολικής χρονιάς . Πραγματικά πιστεύω πως όλα τα παιδιά θα ήθελαν έναν τέτοιο δάσκαλο, γιατί ένας τέτοιος δάσκαλος θα μας άλλαζε τη ζωή.
Αντωνία Σαγρή

Δεν είναι εύκολο να είσαι ο ιδανικός δάσκαλος, αλλά όλοι οι δάσκαλοι το προσπαθούν. Για εμένα ο ιδανικός δάσκαλος πρέπει να είναι καλοσυνάτος, ευγενικός, καλοντυμένος και να πλησιάζει τα παιδιά, εφόσον όμως τα παιδιά του το επιτρέψουν. Επίσης ο ιδανικός δάσκαλος δεν πρέπει  να βάζει πολλές ασκήσεις, αλλά λίγες και  ουσιώδες. Πρέπει να είναι ευγενικός και να εξηγεί καλά το μάθημα. Επίσης πρέπει να προβληματίζετε για τα παιδιά και να τα αγαπάει. Να μην ντρέπονται τα παιδιά να του ζητούν βοήθεια και να έχει καλές σχέσεις με  όλους όσους βρίσκονται στο χώρο του σχολείου. Ο ιδανικός δεν πρέπει να τους ασκεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία. Πρέπει επίσης να μην καθυστερεί στο μάθημα, να μας διδάσκει την απαραίτητη ύλη, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, να αντιμετωπίζει όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο και να μην ξεχωρίζει κάποιο, επειδή το συμπαθεί περισσότερο, επειδή είναι καλός μαθητής ή επειδή έχει γνωριμίες με τους γονείς του! Ο ιδανικός δάσκαλος πρέπει να είναι τέλειος σε συμπεριφορά, χαρακτήρα και να καθοδηγεί τα παιδιά και κατά την γνώμη μου είναι πολύ δύσκολο ένας δάσκαλος να είναι τέλειος!

                                        Μαντζαράπη Αντωνία
Ποιος νομίζετε ότι είναι ο ιδανικός δάσκαλος; Μήπως νομίζεται ότι είναι αυτός που δεν φωνάζει καθόλου και δεν κάνει το μάθημα του για να κάθεστε ή να σας αφήνει να μασάτε τσίχλες μέσα στο μάθημα και να κάνετε ότι θέλετε και όποτε το θέλετε; Έπεσα έξω; Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο θα καταλάβετε ποιος είναι ο ιδανικός δάσκαλος. Ο ρόλος του κάθε δασκάλου είναι να μαθαίνει στα παιδιά καινούργιες γνώσεις και να τα βοηθάει να γίνουν καλύτερα. Κάθε δάσκαλος πρέπει να εμπνέει τα παιδιά να τα βοηθάει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Πρέπει να ξέρει τι να κάνει όταν τα πράγματα έχουν βγει εκτός ελέγχου. Να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα με φωνές, πρέπει να είναι  ήρεμος, να μην φοβίζει τα παιδιά και να είναι ευγενικός μαζί τους. Να τα σέβεται, όσο τον σέβονται και αυτά. Να προσελκύει το ενδιαφέρον τους, να διευρύνει τις γνώσεις τους, να τα ενθαρρύνει να ακολουθήσουν τα όνειρα τους. Να κάνει το μάθημα του διασκεδαστικό χωρίς όμως "να χάνει την μπάλα" και τα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν.  Αυτός, κατά τη γνώμη μου, είναι "ο Ιδανικός Δάσκαλος "
                                                                                                 Μαρία Καμπράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου