Το κοκόνι, ο πανέξυπνος, αξιαγάπητος, μικρός Έλληνας.


Το κοκόνι από την αρχαιότητα έως σήμερα, μας κρατά συντροφιά και μας κερδίζει με τον αξιαγάπητο χαρακτήρα του, την χαριτωμένη εμφάνισή του, το βολικό μέγεθος και την ομαλή συμβίωση με τα άλλα ζώα.
Είναι πανάρχαια φυλή, καθώς έχουν βρεθεί ίχνη στην εποχή του Λίθου, ενώ πολλές αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα μαρτυρούν τη στενή σχέση του με την αρχαία ελληνική οικογένεια. Άλλωστε η αρχαιοελληνική ετυμολογία της λέξης «κοκόνι» σημαίνει «μικρός σκύλος του σπιτιού».
Τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν αξιαγάπητο, αλλά και το βοήθησαν να επιβιώσει όλους αυτούς τους αιώνες είναι η ευστροφία του η προσαρμοστικότητά του, η εξυπνάδα, η πονηριά, το θάρρος και η ικανότητά του να ζει αρμονικά με τους ανθρώπους και τα υπόλοιπα ζώα.
Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήστε ένα «κοκόνι», πρέπει να γνωρίζετε πως δεν πρόκειται για σκύλο αγκαλιάς. Μπορεί να ζήσει άνετα μέσα στο σπίτι, αλλά και στον κήπο. Έχει ανάγκη από άσκηση, τρέξιμο και συντροφιά. Είναι πανέξυπνο, στοργικό και αφοσιωμένο, εκπαιδεύεται εύκολα και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Το «κοκόνι» είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και όπως όλες οι παραδοσιακές φυλές αξίζει να διασωθεί. Δεν έχει δημιουργηθεί από την επιλογή του ανθρώπου, αλλά από την επιλογή της φύσης που είναι σίγουρα πιο σοφή. Καλλιεργήθηκε, ανά τους αιώνες και προσαρμόστηκε στο κλίμα, το περιβάλλον και τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Του αξίζει πραγματικά να αποκτήσει και πάλι τη θέση που είχε στην ελληνική οικογένεια, γιατί είναι σκυλάκι θησαυρός.

Γιώργος Τσέλλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου