Βιβλιοπαρουσίαση: Αγγελική Δαρλάση

Φέτος εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη στην εφημερίδα μας, στην οποία θα παρουσιάζουμε αγαπημένα βιβλία
Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τρία αγαπημένα βιβλία, της Αγγελικής Δαρλάση, 
"Το παλιόπαιδο", 
"΄Οταν έφυγαν τ' αγάλματα" και
  "Με λένε ... Σύννεφο, ή οι άγραφες σελίδες μιας Νεφέλης"


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ:ΤΟ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ
Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα πολύ φτωχό παιδί. Ο πατέρας του λείπει συνέχεια από το σπίτι και η μητέρα του είναι άρρωστη. Το παιδί μεγάλωσε με ελάχιστα χάδια και φορούσε πάντα ένα μεγάλο γκρι παλτό, του άρεσε να σηκώνει το κεφάλι και να μιλάει με τα’ άστρα.
Τον είπαν παλιόπαιδο, γιατί μια μέρα που πεινούσε πολύ έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί και μια άλλη φορά που κρύωνε κάτι κάλτσες. Δικά του παιχνίδια δεν είχε και γι’ αυτό έπαιζε με τα παρατημένα παιχνίδια άλλων παιδιών. Άλλοι πίστευαν πως τα έκλεβε.
Στην πόλη του υπήρχαν κι άλλα τέτοια παιδιά και είχαν διάφορες συμμορίες. Μια μέρα τον πλησίασε ένα τέτοιο παιδί και τον πήρε στη συμμορία του. Στην αρχή δεν έκανε πολλά, μετά άρχισαν να κάνουν ληστείες. Απέκτησε χρήματα. Απέκτησε και νέο μπουφάν και πέταξε το παλιό γκρι παλτό. Η μάνα του το κατάλαβε και τον είπε παλιόπαιδο και εκείνο θύμωσε και βγήκε έξω να μιλήσει με τ’ αστέρια, όμως εκείνα δεν του μιλούσαν.
Μια μέρα ο αρχηγός της συμμορίας του έδωσε ένα πιστόλι και του είπε να πάει να ληστέψει έναν περαστικό. Κι αυτός το πήρε και πήγε και πρόσταξε τον άνδρα να του δώσει το πορτοφόλι του κι εκείνος …
Διαβάστε αυτό το υπέροχο βιβλίο. Τι θα γίνει τελικά; Θα αλλάξει το παλιόπαιδο; Θα σωθεί; Θα γίνει κι αυτός αρχηγός συμμορίας;
Διαβάστε το για να μάθετε αν έχουν τελικά όλα τα παιδιά δικαίωμα στο όνειρο.
  Θοδωρής ΣπήλιοςΤο βιβλίο μιλά για την έφηβη Νεφέλη, την έφηβη πληγωμένη Νεφέλη, που περνάει άσχημα στο σπίτι της, που κλείνεται στον εαυτό της, που δεν μιλάει σε κανέναν, γιατί πιστεύει πως κανένας δε θα την καταλάβει. Είνια κι αυτή ένα μοναχικό παιδί, σαν τόσα άλλα μοναχικά παιδιά, που ντρέπονται και αυτοτιμωρούνται για τις κακές επιλογές των γονιών τους. Η Νεφέλη δεν το λμά να μιλήσει σε κανέναν για την ντροπή που αισθάνεται για τον πατέρα της, αυτόν που φέρεται τόσο άσχημα στα ίδια του τα παιδιά, αλλά και που εξαπατά και κλέβει κι άλλες οικογένειες.
Το βιβλίο προσεγγίζει με εξαιρετική ευαισθησία ένα λεπτό θέμα, μα τόσο συνηθισμένο στην εποχή μας, την ενδοοικογενειακή βία. Άραγε θα βρει η Νεφέλη το δρόμο της, θα μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό της και τα αδέρφια της;

Δήμητρα Σαγρή
Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση " Όταν έφυγαν τ' αγάλματα" είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της συγγγραφέος, μιας που εκδόθηκε το 2015. Είναι πολύ συγκινητικό και πολύ ωραία γραμμένο.
Λάτρεψα το θέμα του, οι συνέπειες του πολέμου στον πολιτισμό μιας χώρας, τα αγάλματα, οι αρχαιότητες, οι θησαυροί του παρελθόντος που απειλούνται, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κι ο αγώνας των ανθρώπων να τα σώσουν, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους και στο κέντρο της ιστορίας δυο παιδιά που τρέχουν και  αγωνιούν.
Η Αγγελική Δαρλάση έχει αποδόσει όλη τη συγκκίνηση που βίωναν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. 
Το βιβλίο αυτό θα είναι από και πέρα, ένα από τα πιο αγαπημένα μου.
Εμμανουέλα Σαβουϊδάκη  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου