"Kοινωνική πίεση"

Προσθήκη λεζάντας
Μερικά παιδιά είτε γιατί ζηλεύουν κάποιους συνομηλίκους τους, είτε γιατί θέλουν να ταιριάξουν και να μπουν στην παρέα τους,  να είναι "in", αλλάζουν συμπεριφορά. Αλλάζουν παρέες και φίλους και κάποιες φορές  σταματούν ξαφνικά να ενδιαφέρονται για το σχολείο. Ζητούν από τους γονείς τους να τους αγοράζουν ακριβά ρούχα, που μπορεί όμως και να μην τους ταιριάζουν.

Κάποιες φορές ωθούνται στο να κάνουν πιο επικίνδυνα πράγματα, όπως π.χ. να δοκιμάσουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή ακόμα και τα ναρκωτικά. Άλλες πάλι φορές φτάνουν σε πιο ακραίες συμπεριφορές όπως το μπούλινγκ, δηλαδή τη σχολική βία, για να μπορέσουν να επιβληθούν στους γύρω τους και να καταφέρουν να γίνουν αρεστοί στους δημοφιλείς του σχολείου τους.
Ευτυχώς, κάποιες φορές, η ανάγκη τους να μιμηθούν τους συνομιλήκους τους, τους κάνει  να αλλάζουν προς το καλύτερο. Γίνονται καλύτεροι μαθητές για να ταιριάξουν με την παρέα τους. Αποκτούν καλύτερη συμπεριφορά, επειδή θέλουν να είναι σαν τους φίλους τους και αποκτούν έναν καλύτερο και κάποιες φορές και  πιο "υγιεινό" τρόπο διαβίωσης, αφού μέσα σ' αυτό δε χωρά το κάπνισμα και άλλες βλαβερές συνήθειες.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται κοινωνική πίεση ή "πίεση των συνομηλίκων". Μερικές φορές η κοινωνική πίεση έχει θετικά αποτελέσματα σε έναν έφηβο και άλλες όχι.

Πρέπει όμως όλοι να είμαστε ο εαυτός μας και να μην κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε μόνο και μόνο για να είμαστε σαν τους άλλους. Γι αυτό ας μείνουμε αληθινοί και ας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για μας και όχι για τους άλλους!

Αγγελική Μπουλαλά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου