Το Πρώτο "Πράσινο" νοσοκομείο της Ελλάδας στην Καλαμάτα

Πρινα πό λίγες μέρες ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο μια όμορφη είδηση που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποφασίσαμε να την αναδημοσιεύσουμε στην εφημερίδα του σχολείου μας.

Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου 
Γιώργος Γεωργιλές 
Λουκάς Δαγκούνας 
Αλεξία Ευσταθοπούλου 
Αγγελική Ζαφειρόπουλου
ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Την χρονιά που πέρασε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας εγκαταστάθηκε σύγχρονος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αξίας 3,739 εκατ. Ευρώ, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που προσδίδει πολλαπλά οφέλη εξοικονόμισης, μειώνοντας τις δαπάνες του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου ενώ αποκτά σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη καθώς μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα C02.

Συγκεκριμένα, το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, (235 τεμάχια συνολικής έκτασης 535 τ.μ στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλίακα.

1ος στόχος

Εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου δύο συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως. Με άλλα λόγια το Νοσοκομείο αποκτά με την υλοποίηση του ανωτέρω έργου τη δυνατότητα να παράγει μόνο του οξυγόνο ιατρικής χρήσεως, προκειμένου να καλύπτει τις δικές του ανάγκες.

2ος στόχος

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δαπανά σε ετήσια βάση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ το ποσό των περίπου 400.000 ευρώ. Πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε από το ΥΠΕΚΑ ένας νόμος που δίνει και σε δημόσιους φορείς τη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον διοικητή, από τις δύο προηγούμενες δράσεις με το έργο της ηλιοθεραπείας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία, το νοσοκομείο θα εξοικονομεί χρήματα σε ετήσια βάση περίπου 1.000.000 ευρώ.
Αναδημοσίευση απότην "Ημερησία"
Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου Γιώργος Γεωργιλές Λουκάς Δαγκούνας Αλεξία Ευσταθοπούλου Αγγελική Ζαφειρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου