Οδηγίες για αμπελουργούς!



                     Κρασί "ο Οίνος- το νέκταρ των Θεών"     

Κόβουμε βέργες (1 μέτρου περίπου) την εποχή που κλαδεύουμε τα αμπέλι  και  διαλέγουμε τις καλές βέργες και τις χώνουμε στο χώμα. Τον Απρίλιο μηνά έχουμε υπολογίσει τον τόπο και βγάζουμε λάκκους ενός ή και ενάμιση μέτρου. Φυτεύουμε τις βέργες και γεμίζουμε με χώμα το λάκκο και αργότερα το σκαλίζουμε και το ποτίζουμε. Όταν μεγαλώσουν τα κλαδεύουμε και αφήνουμε 3-4 βέργες καλές και αργότερα κόβουμε τις βέργες γύρο στους 6-5 πόντους. Τα οργώνουμε με γεωργικά μηχανήματα. Αργότερα όταν βγάλουν φύλλα τα ραντίζουμε 3-4 χέρια ανάλογα την τοποθεσία. Τα ραντίζουμε με χαλκό και με  θειάφι,  ώστε να μην προσβληθούν από την "θειαφασθένεια" και τον "περινόσπορο".
Κατά τον Οκτώβριο μήνα τρυγάμε τα σταφύλια και τα πατάμε με τα πόδια ή με το  παραδοσιακό  πατητήρι  που πατάνε τα σταφύλια ή με το ηλεκτρικό  πατητήρι. Όταν τα πατήσουμε τα ρίχνουμε στην δεξαμενή για να μαυρίσειο μούστος. Τα αφήνουμε λίγες μέρες στη δεξαμενή, ενώ για να γίνει άσπρο το  κρασί το ρίχνουμε κατευθείαν στο βαγένι. Όταν το ρίξουμε στο βαγένι, ο μούστοςβράζει και γι' αυτό το ανακατεύουμε, μετά το πάμε στο χημείο και εάν είναι χαμηλή  οι βαθμοί του μπομέ του ρίχνουμε ζάχαρη, εάν είναι υψηλοί οι βαθμοί ρίχνουμε νερό. Μόλις σταματήσει να βράζει το σφραγίζουμε για ένα μηνά (γιατί άμα πάρει αέρα θα ξιδιάσει). Μετά  από 40 μέρες μπορούμε να το δοκιμάσουμε.


                                                                         ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου