ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ



Η φτώχια επιφέρει πολλές συνέπειες. Ένα φτωχό άτομο λόγω της  κατάστασης που αντιμετωπίζει έχει αποκλειστεί από πολλά κοινωνικά αγαθά. 
Η πείνα, οι ασθένειες, ο αναλφαβητισμός, οι επιδημίες και τόσα άλλα προβλήματα είναι μία από τις ενότητες  της φτώχιας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και  άλλα προβλήματα όπως: η βία, η διάλυση των δημοκρατικών θεσμών είναι κάποια από τα συνήθη φαινόμενα της φτώχιας.
Η πείνα επηρεάζει τη φυσική και την πνευματική ανάπτυξη  του ανθρώπου καταδικάζοντάς τον σε εξαθλίωση που ισοδυναμεί με ντροπή για την ίδια την ανθρωπότητα. Ο φτωχός άνθρωπος είναι αδύναμος να υπερασπιστεί τον εαυτό  του και την οικογένειά του καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματά του, πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης και κατωτερότητας. Καθώς, αντιμετωπίζονται αρνητικά από  τους πλουσιότερους ανθρώπους με συνέπια να αισθάνονται ψυχικά αδικημένοι.
Οι ασθένειες στην Ελλάδα βρίσκονται σε χειρότερη θέση συγκριτικά με τις άλλες χώρες και ειδικά στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Αλλά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τη φτώχεια με την κατάσταση της υγείας των μελών κάθε χωρών. Καθώς περνούν τα χρόνια η επιστήμη καινοτομεί συνεχώς νέα στοιχεία σχετικά με αυτόν τον τομέα.

Ο αναλφαβητισμός είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό της φτώχειας.    Το μεγαλύτερο ποσοστό των φτωχών είναι αναλφάβητοι έχοντας ολοκληρώσει μόνον λίγες τάξεις του δημοτικού. Οι άνθρωποι με ολοκληρωμένη εκπαίδευση ζουν άνετα έχοντας μια δουλειά πλήρης απασχόλησης. Ένας φτωχός είναι λογικό να μην έχεις ολοκληρώσει το σχολείο ή και κάτι περεταίρω γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής.
Τέλος, οι επιδημίες έχουν σαρώσει τις φτωχιές χώρες του κόσμου. Παραδείγματος χάρη στις τριτοκοσμικές χώρες δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες ανέσεις σε θεραπείες και φάρμακα, για το λόγο ότι δεν υπάρχουν φαρμακεία και γιατροί και οι ελλείψεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι τεράστιες αφού δεν υπάρχουν τροφές και καθαρό πόσιμο νερό για τους υγιείς και πάσχοντες ανθρώπους. 

 

Αδαμόπουλος Γιώργος
Αδαμοπούλου Κατερίνα
Αδαμοπούλου Ολυμπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου