Ανήλικοι και Εργασία



Αναμφισβήτητα ένα πρόβλημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κοινωνία είναι οι σχέσεις των νέων με την εργασία. Ασφαλώς το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό. Όλοι οι άνθρωποι που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν το επάγγελμα εκείνο που θα τους  εξασφαλίσει ικανοποιητικό βιωτικό επίπεδο και θα τους καλύψει ψυχικά και δημιουργικά. Συχνά όμως αυτό το δικαίωμα αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αφορά τους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Πράγματι πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες της ανήλικης εργασίας, δηλαδή της εργασίας των παιδιών που από μικρή ηλικία μπαίνουν στο χώρο της εργασίας.
Ένας παράγοντας που οδηγεί σε αυτό είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των παιδιών, με αποτέλεσμα τα παιδιά αντί να παίζουν και να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται σκληρά. Περισσότερο εντοπίζουμε την εργασία στους ανήλικους μετανάστες, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της επιβίωσης. Επίσης έντονο είναι το πρόβλημα στις χώρες του Τρίτου κόσμου, όπου τα παιδιά συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποιούνται και συχνά εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Η ανήλικη εργασία επειδή είναι φθηνή εργασία συχνά συνδέεται με την κακοποίηση και τη βία. Τα παιδιά συχνά εξωθούνται και στην επαιτεία, δηλαδή να ζητιανεύουν στα φανάρια, αλλά και σε άλλες παράνομες ενέργειες.
Όλα τα παραπάνω είναι αντίθετα με την παιδική φύση. Κάθε παιδί έχει ανάγκη από αγάπη, στοργή και προστασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να του στερήσει αυτά τα δικαιώματα.  Επομένως είναι υποχρέωση του κράτους και των πολιτών να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των νόμων  και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις και να καταδικάσουν το φαινόμενο της εργασίας των ανηλίκων. Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου. Όταν τους στερούμε δικαιώματα τους καταστρέφουμε το μέλλον ΜΑΣ!

Μιλτιάδης Κουής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου