Προκαταλήψεις - Δεισιδαιμονίες



Εδώ και αρκετούς αιώνες ο άνθρωπος έχει ορίσει κάποια πράγματα και γεγονότα που σχετίζονται άλλοτε με την καλή κι άλλοτε με την κακή του τύχη. Αν και οι νεότερες γενιές δεν πιστεύουν σ’ αυτά, υπάρχουν όμως ακόμη αρκετοί μεγαλύτεροι που συνεχίζουν να πιστεύουν σ’ αυτές.
                Μερικές από τις κυριότερες προλήψεις που επικρατούν ακόμη και σήμερα είναι οι ακόλουθες: Σε κάποια μέρη πιστεύουν πως αν πέσει η σκούπα (από μόνη της) μέσα στο σπίτι, θα έρθουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες. Θεωρείται γρουσουζιά να μετράς τα’ αστέρια, να περάσεις κάτω από σκάλα, να αφήσεις τα παπούτσια σου ανάποδα, να ανοίξεις ομπρέλα μέσα στο σπίτι, να σπάσεις καθρέφτη. Ιδιαίτερα το τελευταίο μπορεί να φέρει ακόμη κι εφτά χρόνια γρουσουζιά. Επίσης πίστευαν πως αν κρεμάσεις ένα σκόρδο μπορείς να αποφύγεις το «μάτι ή μάτιασμα» και ακόμη πως το αλάτι μπορεί να διώξει τα δαιμόνια, επίσης πως ο σφαγμένος κόκορας στα θεμέλια του σπιτιού βοηθά να στεριώσει το σπίτι.
                Εκτός από τις προλήψεις στις οποίες πίστευαν οι «παλαιοί», υπάρχουν κάποιοι που ακόμη και σήμερα πιστεύουν σε νεράιδες και ξωτικά και λένε πως αν κάποιος πιει νερό από τις πηγές που κατοικούν αυτά δε θα ξανανιώσει ποτέ λύπη. Από τη μυθολογία ξέρουμε πως οι νεράιδες είναι υπερφυσικά όντα, πολύ όμορφες κοπέλες με μαγικές δυνάμεις. Λένε πως ζουν μέσα σε δάση και πηγές και κρύβονται μέσα σε μια λάμψη την οποία «κατασκευάζουν» μόνες τους με τις δικές τους μαγικές δυνάμεις. Βέβαια κάποιοι ισχυρίζονται πως με τον παραμικρό θόρυβο κρύβονται κι έτσι κανείς μέχρι τώρα δεν τις έχει δει, εκτός από κάποιες λίγες εξαιρέσεις ανθρώπων που λένε πως τις έχουν δει κι έχουν μιλήσει μαζί τους… 
Ειρήνη Κωσταντούρου  
Μαρκέλα Μολλάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου