Τα Greeklish απειλούν την Ελληνική γλώσσα;



Τα Greeklish είναι ένας τρόπος γραφής, μια μέθοδος επικοινωνίας που βοηθά τους νέους να επικοινωνούν μεταξύ τους με κάποιο μυστικό τρόπο. Τα Greeklish είναι σύνθετη λέξη που προέρχεται από το Greek: Ελληνικά και το lish από το English: Αγγλικά. Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα αυτή ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί από τους καθηγητές γι’ αυτά που συζητάνε. Όμως οι νέοι δε σκέπτονται ότι αυτή η «καινούργια» γλώσσα κοντεύει να εξουδετερώσει τελείως την Ελληνική γλώσσα και γραφή. Εάν  οι νέοι συνεχίσουν να γράφουν έτσι, τότε φοβάμαι πως η κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και νέοι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα Greeklish για να σώσουμε την Ελληνική γλώσσα.
Εμείς οι ίδιοι πρέπει να συμβουλέψουμε τους συνομηλίκους μας πως  αυτός ο νέος τρόπος γραφής είναι απειλητικός για την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό και πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί.

                                                                                                                                Χριστίνα Κάγκουρα 

Τα grekklish προέρχονται από τις λέξεις: greek(ελληνικά) και English (αγγλικά).  Είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα νέο είδος γραφής. Έγιναν γνωστά μέσω facebook.  Τα greeklish δεν είναι η καταστροφή της γλώσσας μας αλλά η συνέχεια του έθνους μας. Δακτυλογραφώντας  στο πληκτρολόγιο στα ελληνικά στην πραγματικότητα είναι στα αγγλικά. Μετά την εμφάνιση των greeklish έγιναν μεγάλες προσπάθειες να αναπτυχθούν λογισμικά για την αυτόματη μετατροπή σε ελληνικά. Κανονικά θα έπρεπε να καταργήσουμε αυτή τη μέθοδο γιατί όσο πάει η γλώσσα μας  χάνει ταυτότητά μας και στο τέλος θα κυριαρχήσουν τα greeklish. Τα greeklish τα χρησιμοποιούν πιο πολύ στο διαδύκτιο οι Έλληνες όταν επικοινωνούν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή για sms που στέλνει ο ένας στον άλλο.
Τα greeklish διευκολύνουν πολλούς που θέλουν να γράψουν κάτι γρήγορα ή κάποιους που γράφουν ανορθόγραφα και νιώθουν άσχημα και μειονεκτικά. Γι’αυτό το λόγο τους βολεύει πολύ και δεν τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Άλλους όμως τους δυσκολεύουν πολύ γιατί δεν ξέρουν αγγλικά.
Τα greeklish μας καταστρέφουν τη γλώσσα, αυτό το συμπαιραίνουμε από απόψεις  ατόμων που λένε ότι στο τέλος δε θα γράφουμε σωστά τα ελληνικά. Μετά μπορείς εύκολα να μπερδεύεις τα ελληνικά και στο τέλος να τα ξεχάσεις εντελώς. Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι, γράφουν με τη μέθοδο Greeklish. Δε μπορούμε όμως να τους απαγορεύσουμε να γράφουν με Greeklish είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα γράφει  καθένας. Δε μπορούμε να τον αναγκάσουμε να γράφει ελληνικά.
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε και να γράφουμε ελληνικά, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να εξαφανιστεί η κληρονομιά μας, η γλώσσα μας, η ταυτότητα της χώρας μας. Αν γίνει αυτό όταν κυριαρχήσουν τα greeklish στην ελληνική γλώσσα καταστράφηκε όλο το έθνος, η πατρίδα. Δε θα το επιτρέψω αυτό.

Λαζαρή Μαρία

2 σχόλια:

  1. .....οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε Αγγλικά,να αρχίσουμε λοιπόν να τα γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες όταν αλληλογραφούμε με τους λάτρεις των greeklish...(άσε που θα έχει και πλάκα).....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραιες αποψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή