Οι νέοι και η μουσική!




graffiti: Γιώργος Σπήλιος
Κατά καιρούς οι μεγαλύτεροι έχουν χαρακτηρίσει τη νεολαία βάρβαρη, λόγω των διαφορετικών ειδών μουσικής, ομιλίας, ή ακόμη και τρόπου ντυσίματος.  Παραδείγματος χάριν μπορεί να δούν στο δρόμο ένα παιδί  ντυμένο με φαρδιά, χαμηλά τζην ή και φόρμες και να το κρίνουν αρνητικά, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που να ενισχύει αυτή την "αρνητική" πρώτη εντύπωση. Οι νέοι έχουν τους δικούς τους κώδικες, όχι μόνο στο ντύσιμο και τη μουσική, αλλά και την επικοινωνία. Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν  καθημερινά τη δική τους «διάλεκτο» συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτή λέξεις και και φράσεις όπως: ξελαμπικάρω, έφαγα φλας, τον έστειλε για τσάι, τέσπα, πένα, δεν παίζει, O.M.G(ο, μι, τζι) σκάλωσα μ’ έστειλες, absolute(όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν μια όμορφη κοπέλα κ.α)
Η αλήθεια όμως είναι πως η νεολαία δεν είναι βάρβαρη… η νεολαία είναι ποιήτρια!
Μέσα από το διαφορετικό οι νέοι προσπαθούν να εξηγήσουν τις σκέψεις τους κ’ να εκφράσουν αυτά που νοιώθουν. Υπάρχουν πολλά τραγούδια που έχουν να μας διηγηθούν μια ιστορία «ζωής», να μας περάσουν ένα μήνυμα ή απλά να παραπονεθούν για την κακία στον κόσμο που ζούμε, να βγάλουν προς τα έξω τις ανησυχίες των νέων ακόμα και τις διαφορές της σύγχρονης ζωής.  
H νεολαία έχει τη δική της σκέψη και κουλτούρα που δεν την κάνει μόνο πιο διαφορετική, αλλά και περισσότερο ενδιαφέρουσα. Η νεολαία στο πέρασμα του χρόνου έχει χειραφετηθεί αρκετά και έχει αναπτύξει τη σκέψη της και τις ανησυχίες της και  την αμφισβήτηση.
Τέλος θα πρέπει να σκεφτούν μερικοί άνθρωποι πως αν είμασταν όλοι το ίδιο δεν θα είχε ενδιαφέρον η ζωή θα ήταν απλά βαρετή! Δε θα υπήρχε κανένα νόημα, διότι δε θα υπήρχαν διαφορετικές ιδέες, νέες απόψεις, σκέψεις, αλλά και εμπειρίες ζωής.
 Γι’ αυτό λοιπόν ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε τα άτομα από τη μουσική τους, το ντύσιμο τους, την διάλεκτο τους ή ακόμα και τον τρόπο που περπατάνε!


Νάνσυ Δημοπούλου
Ιωάννα Γιαννικοπούλου
Αντώνης Δρακόπουλος
Βάσω Γαλανοπούλου

 Στιχάκια που αγαπήσαμε:

Να προγραμματίζω το αύριο μ’ εμπειρίες χθεσινές…
Να μαθαίνεις απ' το κάθε συμβάν και να ξηγιέσαι γιατί οι άνθρωποι πληγώνονται…
Να προσέχεις το που πας και τα βράδια όταν γυρνάς, μην περνάς από κακόφημα λημέρια…
Άμα ξέρεις το σωστό να το κάνεις στο λεπτό, γιατί το λάθος εύκολα σε παρασέρνει…
Να περιμένεις πρωτού πράξεις όταν είσαι θυμωμένος γιατί ίσως κάνεις κάτι που μετανιώσεις…

Ιωάννα Γιαννικοπούλου


   Πως οι νέοι μιλούν  μέσα από  τη μουσική

Η γνώμη μας είναι ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν μέσα από τους στίχους  ενός κομματιού. Δηλαδή να εκφράσουν συναισθήματα όπως θυμός, αγάπη, χαρά και θλίψη. Όταν ακούμε ένα τραγούδι, μερικές φορές σκεφτόμαστε πως είναι σαν να έχει γραφτεί για μας και αυτό γιατί έτσι αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή ή γιατί μπορεί να μας θυμίζουν τα λόγια του κάποια άτομα ή γεγονότα που δεν θέλουμε να ξεχάσουμε ή ίσως είναι ακόμη στη ζωή μας.

Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά πολλές φορές ότανακούει κάποιος ένα τραγούδι δεν αισθάνεται μόνος. Υπαρχουν τραγούδια που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε μια άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, άλλες φορές μας κάνουν χειρότερα και σκεφτόμαστε: «Τι νόημα έχει να ζω;»
Μεγάλο ρόλο φυσικά παίζει κι ο τραγουδιστής. Αν δηλαδή σε κάποιον δεν αρέσει αυτός που τραγουδάει για κάποιο λόγο ενώ οι στίχοι τον εκφράζουν δε θα ακούσει το κομμάτι. Σε άλλους όμως είναι σημαντικό το νόημα των στίχων παρά ο τραγουδιστής. Βέβαια κάποιους τους εκφράζουν ελληνικά κομμάτια και κάποιους άλλους τα  ξένα. Αυτό όμως δεν έχει καμμία σημασία, γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Η μουσική είτε είναι ξένη ή ελληνική πάντα καταφέρνει να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων.


Αγγελοπούλου Κλεοπάτρα
Ανδριοπούλου Εύα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου