ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ


 


Συνταγές υπάρχουν πολλές!
Εμείς θα σας δείξουμε μερικές συνταγές με βάση την ελιά!!
1η Συνταγή: Ελιά, γλυκό  του κουταλιού.
Υλικά:
·                     1 κιλό ελιές καλαμών ή μαύρες, χωρίς άλμη
·                     2 ποτήρια ζάχαρη
·                     1 ποτήρι νερό
·                     4 κουταλιές ασβέστη
·                     10 φυλλαράκια βασιλικό
·                     1 κ. σ. λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη, με νερό όλο το βράδυ. Σε μια λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και τις ελιές και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό μας. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκια που κλείνουν καλά.
2η Συνταγή: Μαρμελάδα Ελιάς
Υλικά
·         3 φλιτζάνια ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 μήλο
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
Εκτέλεση:
Ξεπλένετε τις ελιές και τις βάζετε σε μία κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με κρύο νερό. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό αφήνετε για 2 λεπτά και τις στραγγίζετε. Τις ξεπλένετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές. Αφού βράσετε τις ελιές τρεις φορές, τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Πλένετε το λεμόνι και το κόβετε σε τέταρτα με την φλούδα του. Βάζετε τη ζάχαρη με 1 1/2 φλιτζάνι νερό και το λεμόνι σε μία κατσαρόλα και βράζετε το σιρόπι για 6-7 λεπτά. Το στραγγίζετε πιέζοντας τα κομμάτια του λεμονιού για να βγάλουν όσο χυμό έχουν. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το μήλο. Βάζετε σε μία καθαρή κατσαρόλα το σιρόπι, τις ελιές, το ψιλοκομμένο μήλο και το μέλι. Βράζετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει.  Πολτοποιείτε  το μείγμα στο πολυμίξερ. Διατηρείτε την μαρμελάδα σε βάζο στο ψυγείο. 

Πάστα ελιάς
Υλικά:
  • Ελιές Καλαμών
  • Σκόρδο αποξηραμένο 
  • Ρίγανη
  • Θρούμπη
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσετε τις ελιές από τα κουκούτσια τους, τις χτυπάτε στο μούλτι,  είτε σκέτες, είτε με τα μυρωδικά που σας αρέσουν. Σερβίρονται αμέσως, σε ένα μπολάκι ως ντιπ (στην περίπτωση αυτή μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριά στο μείγμα σας, είτε γλυκιά είτε καυτερή).

Σπαγγέτι με ωμή ντομάτα και ελιές
Υλικά:
·1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
·3 ντομάτες ξεφλουδισμένες, τριμμένες σε χοντρό τρίφτη
·1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
·3 κ.σ. ελιές σε φέτες, του εμπορίου
·2 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη
·1 κουταλάκι ρίγανη
·Αλάτι
·Μαύρο πιπέρι  φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τις ελιές, το λάδι, τη ρίγανη και το αλάτι. Μόλις βράσουν τα μακαρόνια, δεν τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι, αλλά τα παίρνουμε μέσα από την κατσαρόλα με την τσιμπίδα και τα ρίχνουμε στο μπολ. Με αυτόν τον τρόπο, η σάλτσα ζεσταίνεται από το ζουμί των μακαρονιών. Μόλις βάλουμε όλα τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μαύρο πιπέρι.
Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου
Γεωργία Σαγρή

1 σχόλιο: