ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


                        ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


φωτο: Χριστίνα Σκούφη

Τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν σήμερα είναι υπερσύγχρονα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
φωτο: Χριστίνα Σκούφη
  Όλη η διαδικασία για την παραγωγή του λαδιού αρχίζει και τελειώνει με τα μηχανήματα. Παλιότερα τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
φωτο: Χριστίνα Σκούφη
φωτο: Χριστίνα Σκούφη
φωτο: Χριστίνα Σκούφη

           
φωτο: Χριστίνα Σκούφη
Στο χωριό μου, το Γραίκα, λειτουργούσε πριν από μερικά χρόνια ένα ελαιοτριβείο στο οποίο όλη η διαδικασία γινόταν από την αρχή μέχρι το τέλος με τα χέρια.
φωτο: Χριστίνα Σκούφη
          
Αντί για τα σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις υπήρχαν λιθάρια από ειδική πέτρα (πορόλιθο) τα οποία κινούνταν με λουριά και έστυβαν τις ελιές και έβγαζαν έναν χυλό, το ζυμάρι. Αυτό το ζυμάρι το έπαιρναν με κουβάδες και το έβαζαν μέσα σε ειδικούς φακέλους, (ντορβάδες) τους οποίους πήγαιναν στο πιεστήριο. Εκεί πίεζαν το ζυμάρι με νερό και έβγαινε το λάδι μαζί με το ελαιόζουμο. Στη συνέχεια κατέληγε σε μια ειδική στέρνα σε σχήμα παραλληλόγραμμου, τη λαδούσα, και από εκεί με ένα ειδικό σκεύος την αντλία μετέφεραν το λάδι σε δοχεία.
          Δυστυχώς αυτό το ελαιοτριβείο έχει σταματήσει να λειτουργεί πια. Σαφώς και τα σύγχρονα ελαιοτριβεία κάνουν γρηγορότερη και ευκολότερη όλη τη διαδικασία, αλλά εάν λειτουργούσε ακόμα το δικό μας ελαιοτριβείο θα έδινε ζωή στο χωριό μας και δουλειά στους ανθρώπους μας την περίοδο της ελαιοπαραγωγής.

                                                                                           Αγγελοπούλου Κλεοπάτρα
                                


Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ
Τα ελαιοτριβεία στις μέρες μας έχουν εξελιχθεί, από την παλιά τους μορφή. Σύγχρονα μηχανήματα έχουν μειώσει στο ελάχιστο το χρόνο παραγωγής του λαδιού και έχουν κάνει πιο εύκολη την επεξεργασία του. Παραμένει όμως τόσο φιλική προς το περιβάλλον η επεξεργασία ;
Τα ελαιοτριβεία έχουν αρχίσει να μοιάζουν με μεγάλα εργοστάσια. Ο καπνός από τα καύσιμα των μηχανημάτων και ο θόρυβος, όπως επίσης και τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα, αλλοιώνουν και ρυπαίνουν το περιβάλλον, όταν όμως δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα από τους ιδιοκτήτες τους. Η πολιτεία με νόμους προσπαθεί να εξασφαλίσει την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.
φωτο: Γιάννης Γιαννόπουλος

Αναλυτικότερα:
1. Θέτει αυστηρά όρια στη σκόνη και στο καπνό που εκπέμπεται από τα ελαιοτριβεία, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, όπως επίσης και στην ένταση του ήχου για την αποφυγή της ηχορύπανσης.
2.  Τα υγρά απόβλητα από την επεξεργασία της ελιάς σε όλα τα στάδια πρέπει να επεξεργάζονται με ειδικό τρόπο και να καταλήγουν σε ειδικές δεξαμενές που ανήκουν στον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου και βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτές οι δεξαμενές πρέπει να καθαρίζονται συχνά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα απόβλητα να χύνονται σε υδάτινους αποδέκτες,  φαινόμενο που αποτελεί τεράστια μορφή ρύπανσης.
3.  Ο ελαιοπυρήνας προφυλάσσεται και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική πηγή ενέργειας, με κυριότερη χρήση την θέρμανση σπιτιών. Ενώ τα υπολείμματα των φύλλων μετατρέπονται σε καλής ποιότητας λίπασμα για τη γη.
Με αυτούς τους τρόπους, όχι μόνο προφυλάσσει το περιβάλλον από τη ρύπανση, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης και εναλλακτικές πηγές ενέργειας προς όφελος του.


Πέτρος Σκούφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου