Σαπούνι από ελαιόλαδο!


 

Στον κόσμο υπάρχουν πολλών ειδών σαπούνια και το καθένα έχει το δικό του τρόπο παρασκευής. Το να φτιάξει κανείς σαπούνι δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει υπομονή για να το φτιάξει κάποιος μόνος του.

Παίρνουμε το λάδι και μέσα σ' αυτό ρίχνουμε τον ποτάσα( καυστική σόδα) και ανακατεύουμε καλά. εδώ κάποιος ( αν θέλει) μπορεί να προσθέσει  διάφορα αρωματικά έλαια π.χ. λεβάντα, γιασεμί, σανταλόξυλο, αλλά και χρώματα για να φτιάξει το είδος του σαπουνιού που θέλει.

Επίσης μπορείς να ρίξεις και αυγό, γάλα, αποστάγματα και χυμό φρούτων για να το αρωματίσεις περισσότερο και να το βελτιώσεις.
  Αλφειός Λυμπερόπουλος

Συνταγή για την παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού

Θα χρειαστούμε:
  • καυστική ποτάσα ( σαπουνόπετρα)
  • χρησιμοποιημένα λάδια
  • ένα μεγάλο σκεύος
  • και μια κουτάλα για το ανακάτεμα.
Εκτέλεση:
Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να ανάψουμε καλά τη φωτιά. Αφού  έχουμε ανάψει τη φωτιά τοποθετούμε πάνω της μια βάση για να βάλουμε ένα μεγάλο σκεύος. 
Μέσα σε αυτό προσθέτουμε το λάδι που θέλουμε. Μετά από λίγο και με μεγάλη προσοχή προσθέτουμε τη σαπουνόπετρα που είναι καυστική. 
Ανακατεύουμε συνεχώς με ολοκληρωμένες κυκικές κινήσεις και προσέχουμε τη φωτιά μας να μην είναι πολύ δυνατή, γιατί το μείγμα θα ξεχειλήσει. 
Μετά πό μια ώρα περίπου καλού ανακατέματος,  παίρνουμε λίγο απο το μείγμα σε ένα πιάτο κι αν αυτό έχει πήξει σβήνουμε τη φωτιά, αν όχι προσθέτουμε κιάλλη σαπουνόπετρα.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για μια μέρα και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρές πλάκες και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά στον ήλιο. Στη συνέχεια το αποθηκεύουμε και το χρησιμοποιούμε μετά από 4-5 εβδομάδες.

Καλή επιτυχία!
 Μαριάννα Κυριακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου