ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ..........

Αναγκαιότητα ανακύκλωσης


Στις μέρες μας, αντιμετωπίζουμε κάποια οικολογικά προβλήματα , τα οποία σιγά-σιγά καταστρέφουν τον «κόσμo» μας. Έτσι, θα ήταν καλό να τα αντιμετωπίσουμε για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό η ανακύκλωση είναι αναγκαία για τους εξής λόγους:
• γιατί έτσι βοηθάμε στη προστασία του περιβάλλοντος
• γιατί, το ελληνικό κράτος πληρώνει πρόστιμο στην Ε.Ε. επειδή δεν χρησιμοποιεί τα μέτρα της ανακύκλωσης
• γιατί μόνο έτσι μπορούμε ίσως να επηρεάσουμε την αλλαγή κλίματος , δηλαδή να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω της τρύπας του όζοντος, του φαινομένου του θερμοκηπίου κ.ά.
• γιατί μόνο έτσι μπορούμε ίσως να μειώσουμε την ρύπανση των νερών.



Μπουρογιαννόπουλος Αντώνης – Μάγκρα Παρασκευή

Άραγε σε έναν τόπο με τόσα φυτοφάρμακα μπορούμε να μιλάμε για ανακύκλωση;
Εφόσον ζούμε σε μια αγροτική περιοχή για κάποιους τα φυτοφάρμακα είναι «χρήσιμα», για τα χωράφια τους, για να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερο εισόδημα.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φυτοφάρμακα, άλλα για την καλλιέργεια της ελιάς, άλλα για την καλλιέργεια της σταφίδας, άλλα για τα εσπεριδοειδή και άλλα για τα διάφορα λαχανικά. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με μεγάλη ευκολία, γιατί δεν γνωρίζουν πως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία τουςή κάνουν πως δεν το γνωρίζουν. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα φάρμακα, κάποια από αυτά είναι απαγορευμένα. Με αυτά τα φάρμακα έχουν προκληθεί πολλές ασθένειες στον άνθρωπο κι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά της θνησιμότητας και του καρκίνου, γιατί με τα φυτοφάρμακα μολύνεται το νερό που πίνουμε ή που χρησιμοποιούμε γενικά στο σπίτι για το μαγείρεμα, το μπάνιο και το πλύσιμο των ρούχων..
Μεγάλο πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα αντιμετωπίζει και η Κρέστενα και τα γύρω χωριά, γι ‘ αυτό και θα έπρεπε να περιοριστεί η χρήση τους ή και να καταργηθούν τελείως! Πρώτα όμως θα πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο μεγάλο κακό τους προκαλούν!
Κατερίνα Κυριακοπούλου- Χριστίνα Πρίνου


Τρόποι ανακύκλωσης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακύκλωσης, με τους οποίους μπορούμε παράλληλα να εξοικονομήσουμε και χρήματα.
1. Να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια ανάλογα με τα υλικά τους, σε πλαστικό, γυαλί, χαρτί και να τα ρίχνουμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
2. Nα πηγαίνουμε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους κάδους όχι με πλαστικές σακούλες, αλλά με χάρτινες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε όχι μία αλλά και περισσότερες φορές.
3. Όταν οι μπαταρίες αδειάζουν να μην τις πετάμε στα σκουπίδια, αλλά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης της εταιρείας ΑΦΗΣ
4. Τα περισσεύματα των τροφών μπορούν να ανακυκλωθούν με τη μορφή της κομποστοποίησης και να γίνουν γόνιμο λίπασμα για τα φυτά.
5. Ανακυκλώνονται και οι παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συνήθως από τους Δήμους ή από κάποια καταστήματα.
6. Eμείς σήμερα μπορούμε να χαρίζουμε τα ρούχα που μας περισσεύουν ή δε μας κάνουν πια, σε οργανώσεις όπως το χαμόγελο του παιδιού, αλλά και να τα ανταλλάξουμε με φίλους και γνωστούς. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα παλιά μας έπιπλα.
7. Τα παλιά και άχρηστα cd και dvd συχνά τα κρεμάμε στα μπαλκόνια των σπιτιών, γιατί μέσα από την αντανάκλαση που προκαλούν απομακρύνουν τα πουλιά.
Eμείς που ζούμε σε μια επαρχιακή πόλη έχουμε τη δυνατότητα να ανακυκλώνουμε και με άλλους τρόπους,
• άλλωστε οι σοφές γιαγιάδες τα παλιά τα χρόνια έφτιαχναν τις κουρελούδες με παλιά υφάσματα και ρούχα που δεν χρησιμοποιούσαν πια.
• οι γυναίκες φυτεύουν λουλούδια. στους παλιούς (και συχνά τρύπιους) τενεκέδες από το λάδι.
• Με τα παλιά λάδια (τα χρησιμοποιημένα ή τα ακατάλληλα για χρήση) έφτιαχναν σαπούνι.
• η τροφή που περισσεύει καταλήγει στα οικόσιτα ζώα, στις κότες, τις γάτες και τους σκύλους , τα γουρουνάκια και τα κατσικάκια.
• Τα πήλινα βαρέλια χρησιμοποιούνται και ως στέγη για τα ζώα, π.χ. σκύλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου