Προβλήματα των εφήβων


Τα προβλήματα των εφήβων έχουν αυξηθεί απειλητικά τα τελευταία χρόνια. Κατά την γνώμη μου, κύριος παράγοντας για την αύξηση αυτών των προβλημάτων αποτελεί η δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι να βρουν δουλειά. Είτε γιατί χρειάζονται περισσότερες γνώσεις, είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα όμως οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής αποδοχής και αναγνώρισης. Χρειάζονται δηλαδή στήριξη όσο από τους φίλους τους όσο και από τους γονείς τους. Έτσι πολλοί έφηβοι που είναι κοινωνικά μη αποδεκτοί προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσω των ναρκωτικών και του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα και οι ίδιοι το ξέρουν ότι όχι μόνο αυτή δεν είναι μια διέξοδος από τα προβλήματά τους αλλά μια εισαγωγή στο σχέδιο αυτοκαταστροφής τους. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που προέρχονται από την απόρριψη των εφήβων. Ένα από αυτά είναι και η κατάθλιψη η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία. Επιπλέον οι έφηβοι προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο υποχρεώνονται εκτός από τα μαθήματα του σχολείου να παρακολουθούν και αυτά του φροντιστηρίου. Και από τις δύο πλευρές ο έφηβος ως μαθητής δέχεται τόση πίεση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις δυσκολίες του σχολείου αλλά ούτε και σ’ αυτές του φροντιστηρίου. Δεν είναι όμως μόνο η πίεση που του ασκείται από τους καθηγητές το μόνο πρόβλημα, αλλά και ο χρόνος. Σε περίπτωση όμως που ένας έφηβος προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλο του τον χρόνο στο διάβασμα τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο θετικά. Ίσως μάλλον τα αρνητικά να είναι περισσότερα. Ο έφηβος τότε δεν θα έχει χρόνο να παίξει με τους φίλους του και να διασκεδάσει για να ξεχαστεί έστω και για λίγο από το καθημερινό άγχος. Επίσης το να κάθεται τόση ώρα πάνω από το βιβλίο διαβάζοντας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία του. Γιατί εκτός από την υπερκόπωση (πνευματική εξάντληση και λιγότερο σωματική),μπορεί να αναγκαστεί να φορέσει γυαλιά από μικρή ηλικία. Ίσως και να μείνει παχύσαρκος λόγω της ελάχιστης σωματικής του άσκησης.

Όσα όμως και να είναι τα προβλήματα των εφήβων και όσο δύσκολα και να είναι αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα παρατήσουν και να απογοητευτούν, γιατί ως γνωστόν όλα τα προβλήματα έχουν και κάποια λύση. Προβλήματα υπάρχουν παντού, άλλα είναι πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Τα προβλήματα των εφήβων κατατάσσονται στην κατηγορία των δύσκολών προβλημάτων που όμως μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν ( να ξεπεράσουν) και συνέχισαν έτσι τη ζωή τους. Σημασία έχει κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα να προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το αν θα βγούμε νικητές δεν έχει πάντα σημασία γιατί όποιος και να είναι ο προορισμός, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Κρυπτόλεξο

Προσπαθήστε να βρείτε τις παρακάτω λέξεις οριζόντια, κάθετα, αντίστροφα και διαγώνια:

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΒΙΒΛΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΕΦΗΒΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΧΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Β

Ι

Λ

Β

Η

Σ

Ω

Π

Ο

Κ

Ρ

Ε

Π

Υ

Ι

Σ

Π

Θ

Ν

Α

Ρ

Κ

Ω

Τ

Ι

Κ

Α

Ο

Μ

Α

Ο

Φ

Ρ

Θ

Ε

Η

Τ

Μ

Α

Τ

Λ

Ι

Κ

Α

Γ

Χ

Ι

Ρ

Ο

Α

Ι

Σ

Ω

Α

Ρ

Γ

Β

Ο

Σ

Π

Γ

Α

Ε

Ο

Β

Ι

Ν

Α

Ε

Γ

Μ

Ι

Ι

Α

Χ

Α

Ρ

Ε

Λ

Ν

Λ

Ν

Ι

Σ

Τ

Ι

Λ

Η

Β

Ο

Ο

Ε

Σ

Α

Ο

Τ

Η

Ο

Α

Λ

Ε

Κ

Σ

Κ

Θ

Ν

Τ

Π

Ω

Π

Χ

Ι

Μ

Τ

Σ

Ο

Β

Η

Φ

Ε

Ι

Α

Ρ

Ι

Σ

Ο

Σ

Σ

Α

Κ

Κ

Α

Ρ

Ι

Ι

Ρ

Ρ

Λ

Μ

Π

Ι

Ρ

Α

Τ

Τ

Ο

Γ

Ν

Ω

Σ

Ε

Ι

Σ

Γ

Δ

Τ

Α

Ρ

Μ

Η

Α

Τ

Ε

Τ

Ε

Μ

Μ

Ο

Ρ

Φ

Ω

Ω

Θ

Ρ

Η

Ρ

Σ

Υ

Ε

Ν

Η

Τ

Ω

Ο

Ρ

Ε

Ι

Σ

Χ

Ψ

Ρ

Ι

Ι

Α

Σ

Θ

Τ

Ε

Ο

Θ

Ε

Λ

Ο

Ε

Ι

Η

Σ

Ο

Α

Κ

Α

Π

Ν

Ι

Σ

Μ

Α

Β

Γ

Ι

Δ

Α

Ε

Ζ

Η

Κ

Η

Ψ

Ι

Λ

Θ

Α

Τ

Α

Κ

Σ

Θ

Ι

Σ

Κ

Ποια λέξη λείπει;

…………………………….







Μακρίνα Ζωγόγιαννη

3 σχόλια: