Σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά

Σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, στη σύγχρονη κοινωνία…

Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου οι συνθήκες ωθούν τα παιδιά στην ανεξαρτητοποίηση και στη γρήγορη αυτονομία προκαλούνται αρκετές δυσκολίες στις σχέσεις γονέων και παιδιών. Σ’ αυτές τις σύγχρονες κοινωνίες, μολονότι εκθειάζεται από όλους ο σεβασμός προς τους γονείς, συνήθως απουσιάζει…

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής πιστεύω πως επηρεάζει αυτές τις σχέσεις. Απόδειξη αποτελούν και οι πολλοί οίκοι ευγηρίας, όπου ουσιαστικά οι ηλικιωμένοι «εγκαταλείπονται» στην επί πληρωμή περιποίηση άλλων ανθρώπων.

Πως αιτιολογείται όμως η ύπαρξη τόσων πολλών οίκων ευγηρίας; Πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα που έχουν οι κακές σχέσεις με τους γονείς που δεν έχουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και που δε δίνουν στα παιδιά τους την απαραίτητη ελευθερία και στήριξη για να εκφράσουν όπως θέλουν τις απόψεις και τις ιδέες τους.

Τα παιδιά, αν δεν έχουν νοιώσει αγάπη από τους γονείς κι αν έχουν στερηθεί αυτά τα δύο βασικά «πράγματα» για να μεγαλώσουν, θα έχουν μέσα τους κάποια απωθημένα που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Όσο θα μεγαλώνουν θα αντιμετωπίζουν τους γονείς του όλο και πιο σκληρά, με ένα και μοναδικό τραγικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των γονιών τους…

Καλό λοιπόν θα ήταν οι γονείς, όταν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία, να είναι περισσότερο κοντά με τα παιδιά τους, γιατί σε αυτή τη φάση της ζωής τους είναι πιο αντιδραστικά, με αποτέλεσμα να βγάζουν μια αρνητική και συνήθως αδικαιολόγητη συμπεριφορά και να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τη γνώμη των γονιών τους κάποιες φορές.

Θα ήταν καλύτερο λοιπόν να υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη, κατανόηση και ελευθερία στην έκφραση των απόψεων από τους γονείς προς τα παιδιά, αλλά το κυριότερο που πρέπει να υπάρχει και από τα παιδιά προς τους γονείς (αλλά και το αντίστροφο) και αυτό που είναι πάνω από όλα, είναι ο σεβασμός.

Βασιλική Κοτταρά

1 σχόλιο:

  1. ωραια μουτσουνια!!!!θα κανω παραπονα που δεν βαλατε την ομαδα του ποδοσφερου που πηγε και στον ημιτελικο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή