ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Στην Ελλάδα μεγάλο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν. Συγκεκριμένα, από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι το 80% των γυναικών και το 90% των ανδρών στην Ελλάδα είναι καπνιστές. Επίσης, μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων της χώρας μας που καπνίζουν.

Η αιτία που αρχίζουν οι νέοι το τσιγάρο είναι η διαφήμιση. Οι νέοι εκτός από την περιέργεια τους για τη γνωριμία με ένα νέο προϊόν διακατέχονται από έντονη επιθυμία να αισθανθούν σαν «άντρες» και να τραβήξουν το ενδιαφέρον της παρέας. Όσο πιο νωρίς όμως, ξεκινήσει το κάπνισμα κάποιος τόσο πιο σύντομα θα φύγει από τη ζωή.

Το κάπνισμα είναι η αιτία για πάρα πολλές παθήσεις και για τα τεράστια ποσοστά των θανάτων κάθε χρόνο. Το βασικό συστατικό του καπνού, που έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών, είναι η νικοτίνη, ουσία που προκαλεί εθισμό και επηρεάζει σημαντικά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του καπνιστή. Μετά από στατιστικές έρευνες, οι νόσοι που έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα είναι ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι εγκεφαλικές αιμορραγίες. Καρκίνοι που συσχετίζονται με το κάπνισμα είναι του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου, του πνεύμονα και του νεφρού. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, κινδύνους διατρέχουν όχι μόνο οι ενεργητικοί αλλά και οι παθητικοί καπνιστές, καθώς και τα έμβρυα των εγκύων καπνιστριών.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μια αυστηρή πολιτική απέναντι στο κάπνισμα, που περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους κάτι το οποίο ακούγεται ότι θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Όποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα, έχει να αντιμετωπίσει την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τη συνήθεια του καπνίσματος.

Ορισμένες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος είναι:

· Να είστε αποσχολημένοι με κάποια σπορ και χόμπι που να «χρειάζονται» τα χέρια.

· Να επισκέπτεστε μη καπνιστές φίλους και να αποφεύγετε περιστάσεις που να συνδυάζονται με το κάπνισμα.

· Αντί να καπνίζετε, να έχετε ένα πακέτο τσίχλες στο μέρος των τσιγάρων, να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε πολλά λαχανικά.

· Να γυμνάζεστε. Η γυμναστική ελαττώνει το άγχος.

Όταν καταφέρετε να πετύχετε το στόχο σας θα αισθάνεστε υγιέστεροι, πιο ελαστικοί και πλήρεις, θα αναπνέετε καλύτερα και μπορεί να αισθάνεστε και πιο νέοι.

Ειρήνη Πλατανίτη

Ηρώ Πλατανίτη

Το κάπνισμα είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία μάλιστα οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Μεγάλο ποσοστό καπνιστών πεθαίνει καθημερινά από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας που προκαλεί το κάπνισμα. Επιπλέον οχι μόνο επηρεάζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου, αλλά και την υγεία όλων των δικών του. Αν, για παράδειγμα, σε μια οικογένεια καπνίζουν και οι δύο γονείς οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών τους, από το παθητικό κάπνισμα, είναι ιδιαίτερα αρνητικές. ΄

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί και να απομονωθεί από την κοινωνία η άσχημη αυτή συνήθεια. Στη χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2009, τυπικά τουλάχιστον. Για παράδειγμα οι χώροι εστίασης και διασκέδασης όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα θα πρέπει να τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο. Κατά τη γνώμη μου το Υπουργείο Υγείας ως ο αρμόδιος κρατικός φορέας , θα πρέπει να απαγορεύσει τελείως την εισαγωγή, παραγωγή και εμπορία τσιγάρων στην αγορά. Η αναγραφή προειδοποιήσεων σε κάθε πακέτο τσιγάρων όπως: «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία», θεωρώ ότι εκτός από ειρωνική είναι και λανθασμένη, αφού προειδοποιεί τον κόσμο, ενώ παράλληλα συνεχίζει να επιτρέπει την εισαγωγή και κυκλοφορία τους στην αγορά.

Ένα ακόμα μελανό σημείο είναι το γεγονός ότι εκτός από τους ενήλικες και υπεύθυνους καπνιστές, υπάρχουν και ανήλικοι, και όχι 17χρονοι και 16χρονοι, αλλά και εννιάχρονοι μαθητές. Ο λόγος που καπνίζουν τα παιδιά σε τέτοιες ηλικίες, είναι πιστεύω ότι θέλουν να δείξουν στους μεγαλύτερους ότι έχουν ωριμάσει, και ότι έχουν δύναμη. Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά όμως, το κάνουν είτε γιατί θέλουν να είναι αποδεκτοί από τις παρέες τους, είτε γιατί θέλουν να δείξουν πως είναι αρκετά μεγάλοι και υπεύθυνοι γι’αυτό. Η συνήθεια λοιπόν αυτή, εκτός του ότι είναι παράνομη για τα νεαρά άτομα, προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα υγείας καθώς ο οργανισμός τους, που βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη, είναι πολύ πιο ευαίσθητος και ευάλωτος από αυτό των ενηλίκων.

Τέλος κάτι πολύ ενοχλητικό κατά τη γνώμη μου, είναι πως κάποιοι γονείς, με την στάση τους οι ίδιοι ως καπνιστές, ασυνείδητα προτρέπουν ίσως τα παιδιά τους προς αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι καπνιστές είναι ότι εκτός από τις πολύ βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τα οφέλη στην υγεία αλλά και στην διάθεση, από την διακοπή αυτής της συνήθειας είναι πάρα πολλά.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Στη σημερινή εποχή το κάπνισμα είναι μια κακή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχουν όχι μόνο ενήλικοι αλλά και ανήλικοι καπνιστές. Είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν ανήλικα 10χρονα παιδιά που καπνίζουν χωρίς μέτρο στις διάφορες καφετέριες. Τα πιο πολλά παιδιά ξεκινούν θέλοντας αρχικά να δοκιμάσουν πως είναι να καπνίζεις και κάπως έτσι τους γίνεται μια συνήθεια που δεν μπορούν να σταματήσουν. Το ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι πολλά ανήλικα παιδιά καπνίζουν όχι μόνο στα διάφορα κέντρα , αλλά και μέσα στα σχολεία. Επίσης υπάρχουν και πολλά παιδιά που καπνίζουν μόνο και μόνο για να θεωρηθούν μάγκες. Για αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει όλοι να μείνουμε μακριά από το τσιγάρο και ακόμα περισσότερο τα παιδιά. Και όπως αναγράφει και το Υπουργείο Υγείας στις συσκευασίες των πακέτων: το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Και εγώ θα πρόσθετα όχι μόνο αυτών που καπνίζουν αλλά και των συνανθρώπων τους.!

Θεοδωροπούλου Νίκη, Β1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου