AIDS

AIDS

To AIDS προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται HIV και είναι μια ασθένεια πολύ συχνή στις μέρες μας. Το AIDS είχε ανιχνευτεί σε δείγμα αίματος ενός άντρα από το Κονγκό το 1959. Κατά τα φαινόμενα, ο ιός μάς ήρθε από χιμπαντζήδες, μεταλλαγμένος και πανίσχυρος, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν πεθάνει 25 εκατομμύρια άτομα εξαιτίας του.

Στις δεκαετίες του '80 και του '90 η ανησυχία για τον ιό ήταν τεράστια. Σήμερα μιλάμε για δυναμική επαναφορά του κινδύνου-θανάτου που ακούει στο όνομα AIDS. Ο ιός HIV όταν βρεθεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα, φροντίζει να εντοπίσει τον αμυντικό μηχανισμό του(ή αλλιώς το ανοσοποιητικό του σύστημα)και στη συνέχεια να τον εξουδετερώσει σταδιακά. Καθώς δεν έχει ακόμα βρεθεί εμβόλιο κατά του ιού ή φαρμακευτική αγωγή ικανή να εξολοθρεύσει τον ιό, οι γιατροί χορηγούν στους φορείς και τους ασθενείς του AIDS κοκτέιλ φαρμάκων και βιταμινών για να ενισχύσουν τουλάχιστον την άμυνα του οργανισμού τους και έτσι να μπορέσουν να χαρούν περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής προτού καταπέσουν από τον ιό. Από το 1996 λοιπόν η διάρκεια ζωής των φορέων, αλλά και των ασθενών έχει αυξηθεί, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν, με αποτέλεσμα το AIDS να θεωρείται από πολλούς-λανθασμένα, φυσικά-περισσότερο χρόνια ασθένεια παρά θανάσιμος κίνδυνος. Αυτή η ανόητη αντίληψη έκανε πολλούς να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας και κατά συνέπεια, αύξησε κατακόρυφα τους φορείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Τρόποι μετάδοσης του ιού: μετάγγιση μολυσμένου αίματος, από μητέρα σε παιδί κατά την εγκυμοσύνη ή τη γαλουχία, σεξουαλική επαφή με φορέα ή ασθενή του ιού χωρίς προφυλακτικό, χρήση σύριγγας, βελόνας, ξυραφιού, ψαλιδιού ή άλλων αιχμηρών ή προσωπικών αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα φορέα ή ασθενή του ιού, επαφή με τα σωματικά υγρά φορέα ή ασθενή που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στον ιό.

Διαφορά φορέα-ασθενή: Φορείς του ιού ονομάζονται όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν έχουν νοσήσει. Κουβαλάνε δηλαδή τον ιό στο σώμα τους, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους, αλλά δεν έχουν κανένα από τα ανησυχητικά συμπτώματα των ασθενών. Ασθενείς του AIDS ονομάζονται οι φορείς στους οποίους ο ιός έχει πλέον επωαστεί και αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πλατανίτη Καλλιρρόη

Πλατανίτη Ειρήνη


Το sex είναι ένα θέμα που απασχολεί και αφορά όλο τον κόσμο, γιατί είναι μια αίσθηση που ευχαριστεί και γυναίκες και άνδρες , κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους, όπως π.χ. το aids που είναι μια ασθένεια θανατηφόρα που αν δεν την προλάβουμε μπορεί να μας σκοτώσει και εμάς τους ίδιους, αλλά και κάποιους άλλους στους οποίους μπορούμε να μεταδώσουμε την ασθένεια, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μπορεί δηλαδή ένα αγόρι , μέσα από την ερωτική πράξη με ένα κορίτσι(αν αυτό έχει aids) και δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις να «κολλήσει» κι αυτό. Γι’ αυτό και πρέπει να παίρνουμε προφυλάξεις για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας , αλά και τους άλλους. Το aids είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους, γιατί μέσα από αυτό θα δημιουργηθούν πολλά άλλα προβλήματα στη ζωή μας, και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.

Είναι λοιπόν ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους και πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε γι’ αυτό!

Γιάννης Γεωργουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου