Λαογραφικό Μουσείο Κάτω Σαμικό-Βίλα Θέα

Συνέντευξη με την Ελένη Παπαϊωάννου-Πεπέ
Μια ηλιόλουστη Κυριακή επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο, στη Βίλλα «Θέα», στο Κάτω Σαμικό και συνομιλήσαμε με την κα Ελένη Παπαϊωάννου-Πεπέ, σ΄ έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου και μας παραχώρησε την πρώτη μας συνέντευξη για το σχολικό έτος 2015-2016.
ΕΡ: Κυρία Ελένη, καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ που μας δεχτήκατε στο πολύ όμορφο μουσείο σας. Θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το καλαίσθητο Λαογραφικό Μουσείο, που δημιουργήσατε. Αρχικά θέλουμε να μας πείτε που στεγάζεται και πότε χτίστηκε το οίκημα.
ΑΠ: Το Λαογραφικό Μουσείο είναι μια προσπάθεια δικιά μου και του συζύγου μου, που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια και στεγάζεται σε μια παλιά μονοκατοικία,  που χτίστηκε το 1900 και στην οποία έμενε η οικογένεια του συζύγου μου.
ΕΡ: Ποιος ο σκοπός του μουσείου;
ΑΠ: Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε τα παλαιά αντικείμενα που είχανε οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας που τα δούλεψαν και τα κράτησαν για να τα δουν οι επόμενες γενιές. Θα έχουν μεγάλη αξία για να μάθουν κάποια πράγματα μέσα στην ιστορία που είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία για τις επόμενες γενιές και αυτός είναι ο σκοπός που κρατάμε αυτά τα αντικείμενα.
ΕΡ: Πού βρήκατε τα πράγματα;
ΑΠ: Τα πράγματα κυρίως είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι δικοί μας οι γονείς, δηλαδή οι γονείς οι δικοί μου, του άνδρα μου, αλλά και κάποια πράγματα μάς τα χάρισαν  κάποιοι φίλοι και έτσι συγκεντρώθηκαν. Στο λαογραφικό μας μουσείο προσπαθήσαμε να ανασκευάσουμε το παραδοσιακό Ελληνικό σπίτι στις απαρχές του περασμένου αιώνα, με όλα τα χαρακτηριστικά έπιπλα, αντικείμενα και εργαλεία. Επίσης συγκεντρώσαμε σε αυτό έργα λαϊκής τέχνης, χειροποίητες δημιουργίες γυναικών, υφαντά, αλλά και εργαλεία, κεντήματα, παλιά βιβλία, φωτογραφίες κ.α.
ΕΡ: Πόσον καιρό σας πήρε για να τα συγκεντρώσετε;
ΑΠ: Έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια εδώ και 8 χρόνια περίπου.
ΕΡ: Τι νομίζετε ότι πρέπει να προβληθεί μέσα από το λαογραφικό μουσείο;
ΑΠ: Μέσα από τα εκθέματα μαθαίνουμε με ποια εργαλεία δούλευαν οι άνθρωποι, πώς ήταν η ζωή τους, ποια ήταν η ζωή των γυναικών, με τι ασχολούνταν, όλα όσα αφορούν τη ζωή των προηγούμενων γενεών.
ΕΡ: Πόσα χρόνια είναι χτισμένο το οίκημα;
ΑΠ: Το οίκημα είναι χτισμένο περίπου εδώ και 100 χρόνια.
ΕΡ: Τι άλλα όνειρα έχετε για το λαογραφικό;
ΑΠ: Κατ' αρχάς αυτό είναι ένα στοίχημα που βάλαμε με τον εαυτό μας, αν θα μπορέσουμε να μαζέψουμε όλα αυτά. Το ότι φτιάχτηκε ήταν περισσότερο δικό μας στοίχημα με τον εαυτό μας, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε κάτι σ' αυτόν τον τόπο, σ' αυτό το όμορφο χωριό. Θέλουμε να πάμε αυτόν τον τόπο ένα βήμα μπροστά. Το λαογραφικό μας μουσείο είναι στη διάθεση του Συλλόγου μας, στη διάθεση του χωριού βεβαίως. Ο καθένας μπορεί να έρθει να το επισκεφθεί, εννοείται χωρίς καμία υποχρέωση κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.
ΕΡ: Ποιες δράσεις νομίζετε ότι πρέπει να προβληθούν από ένα λαογραφικό μουσείο;
ΑΠ: Πέρα από το να μπορέσει κάποιος να δει το μουσείο και να το απεικονίσει, να έρθει σε επαφή με αυτά τα πράγματα, να τα δει, να τα αγγίξει, να ενημερωθεί. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά, αν μου έκαναν κάποιες προτάσεις οι νεότεροι άνθρωποι, τα παιδιά, αλλά και κάποιοι άλλοι, για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια νέα στοιχεία και να το βελτιώσουμε. Προσωπικά θα ήθελα να υπήρχε μια βοήθεια πάνω σ' αυτό. Περισσότερο μέσα από αυτό προσδοκούμε τη συμμετοχή των ανθρώπων του χωριού, νεότερων και μεγαλυτέρων.
Θα θέλαμε στο λαογραφικό μας μουσείο να κάνουμε δωρεάν μάθημα αργαλειού, να μάθουν να ζωγραφίζουμε πάνω στην πέτρα, στο ξύλο σε διάφορα φυσικά υλικά, αλλά και να ασχοληθούμε με διάφορα χειροτεχνήματα, που αφορούν τη λαϊκή μας παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να μάθουμε την ιστορία, αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του ψωμιού.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το χωριό μας, που τόσο πολύ αγαπάμε.
Το χωριό μας είναι πολύ όμορφο και υπάρχουν σ’ αυτό αρκετές φυσικές ομορφιές που θα μπορούσε να επισκεφθεί. Είναι προικισμένο από τη φύση, με τη θάλασσα, το βουνό, το δάσος, τη λίμνη του Καϊάφα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, αλλά και την ακρόπολη της  Αρχαίας Σαμίας. Επίσης υπάρχει και το Βαλανείο, στο οποίο ήταν τα λουτρά, αλλά έχει εγκαταλειφθεί τώρα και θα ήταν πολύ όμορφο αν μπορούσε να αποκατασταθεί το μικρό οίκημά του. Λίγο πιο πέρα από αυτό υπάρχει το νεράκι, η «Λούμπα», που είναι μια μικρή πηγή, με ζεστό νερό, που προέρχεται από τις ιαματικές πηγές του Καϊάφα. Σ’ αυτό το σημείο έρχονται πολλοί λουόμενοι το καλοκαίρι και κάνουν μπάνια σε αυτόν τον χώρο. Επίσης εκεί κοντά υπάρχει το «Διβάρι», που είχε μείνει από παλαιά...
Η περιοχή μας και το χωριό μας έχει πολλά αξιοθέατα και πιστεύουμε πως πρέπει να αναδειχθούν.
ΕΡ: Γνωρίζουμε ότι στη Βίλλα «Θέα» φιλοξενείτε τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις των επισκεπτών, τι σας λένε για την περιοχή;
ΑΠ: Εδώ η Βίλα Θέα φιλοξενεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο για τρεις μήνες του χρόνου. Έχει φιλοξενήσει ανθρώπους από το εσωτερικό , αλλά και από το εξωτερικό. Όλοι φεύγουν ενθουσιασμένοι. Πρώτον από την παραδοσιακή  φιλοξενία, από τη φυσική ομορφιά, από το κλίμα και το περιβάλλον. Εδώ τους δίνεται η δυνατότητα να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν, να δουν τον τρόπο που ζούμε, να γευτούν τη φιλοξενία μας, αλλά και να χαρούν το Ελληνική καλοκαίρι. Εμείς μένουμε εδώ, κοντά τους και έχουμε άμεση επαφή μαζί τους. Έχουμε φτιάξει κι έναν όμορφο κήπο με όλα τα λαχανικά και αρκετά δέντρα με φρούτα, για να μπορεί να πάει, να κόψει μόνος του και να γευτεί τους καρπούς, που τόσο πλουσιοπάροχα μας χαρίζει ο τόπος μας. Εάν ο επισκέπτης θέλει μπορεί να συμμετέχει ο ίδιος στον τρύγο, το μάζεμα της ελιάς κ.α.
Εμείς στη Βίλα θέα έχουμε ξεκινήσει να φυτεύουμε έναν βοτανόκηπο για να γνωρίσουν όλα τα βότανα της Ελλάδας, αλλά και της περιοχής μας. Το κάθε βότανο, όταν το φυτεύουμε, είναι σαν ένα παιδί που το ποτίζουμε και αναπτύσσεται. Είναι πολύ ευχάριστο για εμάς αλλά και για την ψυχολογία μας.
Όλοι φεύγουν τόσο ενθουσιασμένοι που έρχονται και δεύτερη και τρίτη φορά. Έχουμε επισκέπτες και φίλους από το Κέιπ Τάουν, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη, από τη Γερμανία, την Ολλανδία, ακόμη και από τη Ρωσία. Συνήθως μάς βρίσκουν από το διαδίκτυο.
ΕΡ: Κυρία Πεπέ, σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στο υπέροχο μουσείο σας.
ΑΠ: Κι εγώ σας ευχαριστώ που ήρθατε. Χάρηκα πολύ που ήρθα σε επαφή μαζί σας και θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη λαογραφία. Θα χαρούμε πολύ να σας δεχθούμε στο λαογραφικό μας και να σας ξεναγήσουμε σε έναν χώρο, που στήθηκε με αγάπη και μεράκι. Πιστεύουμε πως πρέπει όλοι να κάνουμε ένα «βηματάκι» μπροστά, γιατί αυτό το ένα βήμα θα φέρει το άλλο και έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό για τον τόπο μας.
ΕΡ: Μπορείτε να μας χαρακτηρίσετε τη Βίλα Θέα με τρεις λέξεις;
ΑΠ: Βίλα θέα για εμάς σημαίνει φιλοξενία, δημιουργία, επαφή και επικοινωνία με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου.
Κυρία Ελένη σας ευχαριστούμε πολύ!
 Γιώργο Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Κολλάς και Γιώργο Σεσσές 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου