Μια φορά κι έναν καιρό στο Γυμνάσιο Κρεστένων

Το Γυμνάσιο Κρεστένων, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα από τα πιο παλιά σχολεία της περιοχής . Από τις τάξεις του έχουν περάσει πολλές γενεές, έχουν αφήσει το δικό τους ξεχωριστό στίγμα και έχουν φυλάξει αναμνήσεις μέσα στην καρδιά τους.  
Το κτίριο παραμένει το ίδιο, μόνο που τότε, λόγω των πολλών μαθητών είχαν παραχωρηθεί κι άλλες αίθουσες σε άλλα κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια για την διδασκαλία.
Όσον αφορά τα μαθήματα, τα παιδιά καταπιέζονταν πολύ περισσότερο από ό, τι σήμερα. 
οι δάσκαλοι και οι καθηγητές συμπεριφέρονταν με μεγάλη αυστηρότητα και συχνά ασκούσαν βία.
Είχαν το δικαίωμα να επεμβαίνουν και στην ζωή των παιδιών και εκτός σχολείου. Δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν τα παιδιά έξω από το σπίτι βράδυ, αλλά ούτε και να κάνουν παρέα με το άλλο φύλο. Η συμπεριφορά τους έπρεπε να είναι σεβαστική προς τους μεγαλυτέρους, το οποίο ισχύει και σήμερα. Κάθε Κυριακή έπρεπε να πηγαίνουν στην εκκλησία πρωί-πρωί, γιατί αλλιώς θα τιμωρούνταν από το δάσκαλο των θρησκευτικών. Βλέπετε υπήρχαν και τότε οι αποβολές, όχι όμως μόνο για εκείνους που δεν σέβονταν, αλλά και για εκείνους που είχαν διαφορετική άποψη από τον καθηγητή.
Γενικά είχαν πολύ λιγότερα δικαιώματα, από σήμερα και δεν ήταν ελεύθεροι για τίποτα, γιατί κάθε στιγμή ελέγχονταν από τους μεγάλους.
(Σήμερα βέβαια, η απόλυτη ανεξαρτησία δρα πολλές φορές αρνητικά και τα παιδιά δε σέβονται, όπως θα έπρεπε, τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους).
Οι αναμνήσεις πολλές, άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες, παραμένουν όμως ζωντανές, μιας που αυτές όρισαν την πορεία και τη ζωή πολλών συμπατριωτών μας.

Αντωνία Σαγρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου