Εκδρομή στην Αθήνα

Όταν ήμουν παιδί ένας ήταν ο μόνιμος εφιάλτης μου, πως δεν προλάβαινα το λεωφορείο τη μέρα της εκδρομής κι έμενα απ' έξω να περιμένω, βλέποντας τους άλλους να φεύγουν...
Τώρα πια σαν υπεύθυνη εκπαιδευτικός και συνοδός στην εκδρομή, από το άγχος χάνω για πολλές νύχτες τον ύπνο μου πριν από την εκδρομή, όχι  μόνο γιατί με αγχώνει το βάρος της ευθύνης των παιδιών, αλλά παράλληλα γιατί πρέπει να διαχειριστώ το πρόγραμμα και τον τρομερό γραφειοκρατικό μηχανισμό, με τα λεπτομερή πρακτικά και τις  λογής-λογής"διαύγειες".
Συνεχίζω όμως να πιστεύω στην αξία της εκδρομής, γιατί την νιώθω σαν την μοναδική επιβράβευση των μαθητών, σαν τον ωραιότερο τρόπο αποσυμπίεσης του σχολείου... Και επειδή έτσι αισθάνομαι όσο μπορώ θα συνεχίζω και να το παλεύω για να πηγαίνουμε.
Η περσινή εκδρομή χάθηκε (για διάφορους λόγους) και φέτος η αδημονία των μαθητών ήταν μεγαλύτερη. Προορισμός μας η πόλη της Αθήνας, το ιστορικό κέντρο, ο αρχαιολογικός της πλούτος, αλλά και η όμορφη Καισαριανή.
Κυριακή πρωί λοιπόν ξεκινήσαμε τρεις συνοδοί και τριάντα έξι παιδάκια από το Γυμνάσιο Κρεστένων  για την πρωτεύουσα... και δεν αργήσαμε να φτάσουμε και πήγαμε κατευθείαν στο ιστορικό μοναστήρι της Καισαριανής, εκείνο που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη συνοικία, που εξελίχθηκε σε Δήμο, για να θαυμάσουμε την ειρηνική συνύπαρξη Αρχαιότητας και Βυζαντίου σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα στο αισθητικό δάσος της Καισαριανής. 


Βγαίνοντας έπιασε να βρέχει και όλοι μαζί τρέξαμε στο λεωφορείο μας, που μας μετέφερε στον επόμενο προορισμό, στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής, στον χώρο εκτέλεσης των Ελλήνων αγωνιστών από τους Ναζί, Εκεί μας οδήγησε ο κος Γαβριηλάκης που μας περίμενε μέσα στη βροχή και που κατόρθωσε να καθηλώσει τους μαθητές, μιλώντας τους για την ηρωική θυσία των Ελλήνων αγωνιστών, χωρίς ακρότητες, με βαθιά γνώση της ιστορίας και πάθος για την αλήθεια. 
Τα παιδιά παρακολουθούσαν ακίνητα, μουδιασμένα ακόμα κι όταν χρειάστηκε για λίγο να σταθούν και τα ίδια στη βροχή, για να επισκεφθούν τον χώρο των εκτελέσεων...



Η βροχή δεν έλεγε να σταματήσει όμως εμείς είχαμε προλάβει να τρυπώσουμε σε δυο όμορφα ταβερνάκια στην πλατεία της Καισαριανής, για φαγητό και μετά να κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο, για να ξεκουραστούμε από το ταξίδι και να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας.

Εκεί άρχισε το "πανηγύρι" της συνύπαρξης με φίλους και συμμαθητές.
Το βράδυ όλοι μαζί δειπνήσαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε
μια ταινία σε γειτονικό κινηματογράφο.

Τέλος πρώτης μέρας.
Δευτέρα πρωί κι ένας υπέροχος ήλιος ανέτειλε πάνω από την Αττική. Οι μαθητές έτοιμοι από νωρίς παίρνουν πρωινό με τους καθηγητές τους κι ανηφορίζουμε προς την Ακρόπολη.
Ευτυχής συγκυρία η συνάντησή μας με τον θείο μιας μαθήτριας μας τον κο Θανάση Ψιλόπουλο, που εργάζεται ως γλύπτης στη συντήρηση του χώρου και που μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες γίνεται η αναστήλωση του Παρθενώνα. 


Στην ξενάγηση του χώρου σημαντική ήταν και η συμβολή του συνάδελφου κου Ασημακόπουλου (γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, πως είμαστε δυνατή ομάδα).

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στην Αρχαία Αγορά και τη Στοά του Αττάλου, αλλά και στην εφημερίδα των Συντακτών, όπου μας περίμενε ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης κος Τερζής (Ηλείος στην καταγωγή) για να μας παρουσιάσει τονχώρο και τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας.
Τρίτη πρωί, μέρα αναχώρησης κι επιστροφής. Κατηφορίσαμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να κάνουμε ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, μέσα από την εικονική πραγματικότητα και να φτάσουμε στην Αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στη συνέχεια επιστροφή στο Εθνικό - Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πατησίων, όπου παρακολουθήσαμε δίωρη ξενάγηση, στα πλούσια εκθέματα του Μουσείου.

Η ώρα πέρασε γρήγορα όμως και έπρεπε να ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής.
Το στοίχημα κερδήθηκε, η πρώτη μας πολυήμερη εκδρομή στην Αθήνα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τώρα αναμένουμε τους καρπούς των εργασιών των μαθητών κείμενα και εικόνες που αποκόμισαν από το όμορφο ταξίδι.
Ευχαριστούμε πολύ το Promotion travel και τον οδηγό Χαράλαμπο Τσαουσάκη για την εξαίρετη συνεργασία.

Πανωραία Μακρή, υπεύθυνη για την εφημερίδα "Σελινούς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου