Της γιαγιάς τα παραμύθια

Τοπικό παραδοσιακό παραμύθι που μου αφηγήθηκε η γιαγιά μου:               
Μια φορά κι έναν καιρό στους πρόποδες του χωριού ζούσε ένας άντρας που ονομαζόταν  ΄Αρκος.
Ο Άρκος ήταν ο πιο ευγενικός άνθρωπος στο χωριό, ήταν πάντα χαμογελαστός κι όλοι έλεγαν πως ήταν ο πιο δυνατός και πρώτος σε όλα! Αγαπούσε πολύ τα ζώα του κι ασχολιόταν όλη τη μέρα με το αγρόκτημά του.
Μια μέρα, καθώς άρμεγε τις κατσίκες του, έμαθε από έναν περαστικό πως ένα αγόρι έπεσε στη θάλασσα και η θάλασσα το παρέσυρε μακριά και το  πήγε στο νησί των καλικαντζάρων, που όλοι γνώριζαν, πως ήταν γεμάτο με πολλούς θησαυρούς. Του είπε πως το παιδί, το φυλάκισαν εκεί τα ξωτικά και δεν το άφηναν να φύγει. Μετά από λίγες μέρες η μάνα του παιδιού πήγε στον Άρκο και τον παρακάλεσε, να πάει και να βρει το παιδί της κι εκείνος της υποσχέθηκε πως θα γυρίσει με το αγόρι.

Ο Άρκος έφτιαξε μια βάρκα κι έφυγε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πήγε στο νησί των καλικαντζάρων κι έψαξε για το παιδί  για πολλούς μήνες,  και δε σταμάτησε μέχρις ότου να το βρει. Στο τέλος βρήκε το αγόρι και τότε τα ξωτικά πάλεψαν μαζί του με μανία και πονηριά. Ο Άρκος όμως κατάφερε να τα νικήσει  όλα και να ελευθερώσει το παιδί.

Φεύγοντας πήρε μαζί του και όλα τα χρήματα και τους θησαυρούς που είχαν κλέψει τα ξωτικά και τα επέστρεψαν στο χωριό.  Οι χωρικοί επέμεναν να πάρει και ο Άρκος το μερίδιό του από τον θησαυρό, όμως αυτόν το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ασφάλεια του χωριού και των κατοίκων του. Γι΄ αυτό και παρέδωσε το παιδί στη μάνα, όλους τους θησαυρούς στους κατοίκους του χωριού κι εκείνος γύρισε πανευτυχής στο αγρόκτημά του.

Διονύσης Μπολιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου