Ο μικρός πρίγκιπας

Η ιστορία του μικρού πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι, διαχρονικό, γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Πάνω από 54 χρόνια, προκαλεί συγκίνηση σε όσους το διαβάζουν, ίσως και το πιο πολυδιαβασμένο παιδικό βιβλίο, το οποίο φέτος έγινε και ταινία. Ο συγγραφέας του, Αντουάν ντε Σαίντ - Εξυπερύ, γεννήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε και το αεροπλάνο, γι'αυτό ήταν και κάτι θαυμαστό για αυτόν. Κατάφερε να γίνει και αυτός πιλότος και να πάρει μέρος στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τελικά να σκοτωθεί το 1944. Το ρητό που τον αντιπροσώπευε και αναφέρει συχνά στο βιβλίο του είναι: "Το ουσιώδες διαφεύγει από τα μάτια, βλέπει κανείς σωστά μόνο με την καρδιά".


Το μικρό πρίγκιπα τον δημιούργησε μετά από μια περιπέτεια που είχε στη Σαχάρα, όπου ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο του, έπαθε μια βλάβη στον κινητήρα.Δεν είχε μαζί του ούτε μηχανικό, ούτε επιβάτες και έτσι ετοιμαζόταν μόνος του για μία δύσκολη επισκευή. Είχε νερό το πολύ για οχτώ ημέρες. Έτσι το πρώτο βράδυ αποκοιμήθηκε πάνω στην άμμο, το πρωί όταν ξύπνησε άρχισε να έχει παραισθήσεις και με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε τον μικρό πρίγκιπα.






Ο συγγραφέας του βιβλίου στο αεροπλάνο του.
Το μικρό αγόρι δεν είναι από τον πλανήτη Γη. Ο πλανήτης του είναι ένας αστεροειδής που έχει πολύ μικρό μέγεθος. Ο αστεροειδής αυτός έχει τρία μικρά ηφαίστεια και ένα τριαντάφυλλο. Ο μικρός πρίγκιπας έφυγε από τον πλανήτη του επειδή ένιωθε μοναξιά και ήθελε να γνωρίσει καινούριους ανθρώπους. Έτσι έκανε ένα ταξίδι έως την Γη, περνώντας πρώτα από διάφορους πλανήτες. Στη Γη, γνώρισε τον αφηγητή, ο οποίος βρισκόταν στην έρημο Σαχάρα, λόγω βλάβης του αεροπλάνου. Ο μικρός πρίγκιπας έγινε φίλος με τον αφηγητή και έτσι γνώρισε και άλλα άτομα στη Γη, όπως ένα φίδι που του υποσχέθηκε ότι θα τον γυρίσει στον πλανήτη του και μια αλεπού που του μίλησε για την φιλία.Τελικά το αγόρι για να επιστρέψει στον πλανήτη του βασίστηκε στο φίδι το οποίο με το δηλητήριο του τον έστειλε πίσω. Πριν φύγει όμως κάνει δώρο στον φίλο του, τον πιλότο,το μήνυμα της φιλίας,της αγάπης και της αισιοδοξίας. Ο μικρός πρίγκιπας μέσα από τις αναμνήσεις και τις περιγραφές του ταξιδιού του δείχνει στον πιλότο την μικρότητα, την υπεροψία, την μοναξιά και την δίψα των ανθρώπων για την εξουσία και τα χρήματα.

Το βιβλίο, είναι αντιπολεμικό και μιλά για την αγάπη και τη φιλία, οι οποίες για να αναπτυχθούν πρέπει να υπάρχει ειρήνη. Είναι ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία. Το περιεχόμενό του είναι ένα μήνυμα στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του μακριά απ' την οποία νιώθει εξόριστος, χαμένος, όπως ο μικρός πρίγκιπας μακριά απ' τον πλανήτη του. Υπάρχουν παραμυθένιοι ρόλοι: πρίγκιπας, τριαντάφυλλο, αλεπού, καθώς και συμβολισμοί που υποκρύπτουν: βαθμιαία πορεία προς τη γνώση μέσω της κοινωνικοποίησης, μετάβαση από τον κόσμο του παιδιού στη ζωή, στις σχέσεις και υποχρεώσεις του ενηλίκου. 
Διάβασα αυτό το υπέροχο βιβλίο πριν από κάποιους μήνες και  θα σας το πρότεινα να το διαβάσετε και εσείς ή να το χαρίσετε στους φίλους σας, είναι πολύ όμορφο και θα σας κάνει να δείτε την ζωή πιο αισιόδοξα.
Διονύσης Γρηγορόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου