Έρευνα: Το facebook στη ζωή μας

http://www.webworks.ie/wp-content/uploads/2013/10/facebook-evolution-640.jpg

Σ' αυτή την εργασία κάναμε μια έρευνα δημιουργώντας ένα ερωτηματολόγιο για τη χρήση του facebook. Έτσι φτιάξαμε κάποιες ερωτήσεις, από τις οποίες πήραμε στοιχεία για τις απόψεις των συμμαθητών μας (περίπου 100 παιδιά) σχετικά με τη χρήση του facebook.

(Διαβάστε παρακάτω τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου)

Αρχικά ρωτήσαμε με ποια προοπτική άνοιξαν λογαριασμό στο facebook και οι περισσότεροι περι. 86%) απάντησαν «για να επικοινωνώ με γνωστούς και φίλους», ενώ σημαντικό ποσοστό (περ. 30%) «επειδή όλοι έχουν».
 

Στη συνέχεια ρωτήσαμε «πόσο συχνά μπαίνεις στο facebook» και οι περισσότεροι απάντησαν «πολλές φορές την ημέρα» (37%), ενώ αρκετοί δήλωσαν ότι είναι συνεχώς συνδεδεμένοι (περ. 23%).

Η τρίτη ερώτηση αφορούσε τον χρόνο κατά τον οποίο οι μαθητές είναι συνδεδεμένοι σε ημερήσια βάση. Το μεγαλύτερο ποσοστό (περ. 30%) απάντησαν «γύρω στη μία ώρα», ενώ σημαντικό ποσοστό (περ. 20%) απάντησαν «2-3 ώρες».

Επόμενη ερώτηση αφορούσε το τι κάνουν οι μαθητές κατά τη σύνδεσή τους στο facebook. Μεγάλο ποσοστό (περ. 69%) απάντησαν ότι «κάνουν like σε αναρτήσεις άλλων», ενώ πολύ μεγάλο ποσοστό (περ. 85%) ότι «συζητούν με φίλους/φίλες» αντί για τη «δια ζώσης» επικοινωνία.

Στη συνέχεια ρωτούσαμε τους συμμαθητές μας «αν σου έλεγαν οι γονείς σου να διαγράψεις τον λογαριασμό σου, διότι δεν εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία, θα το έκανες;». Αξιοσημείωτο ποσοστό (περ. 42%) απάντησε «όχι» δείχνοντας ότι εμπιστεύεται λιγότερο την άποψη των γονιών για ένα τέτοιο θέμα.

Τελευταία ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν «τι φοβάσαι περισσότερο από τη χρήση του facebook». Το 71% των παιδιών απάντησαν «ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά μου δεδομένα με κακόβουλο τρόπο», ενώ το 30% περίπου απάντησαν «ότι με εκθέτει σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στο στενό φιλικό μου περιβάλλον» δείχνοντας ότι συναισθάνονται σε μεγάλο βαθμό κάποιους από τους σοβαρότερους κινδύνους που παραμονεύουν για έναν μαθητή μέσα από τη χρήση του facebook.

Κατερίνα Δημητρουλοπούλου
Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου
Ιωάννα Δημητρουλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου