Συνέντευξη με την κα Μωραϊτου Ρούσσα

Συνέντευξη που παραχωρήθηκε από την κα Ρούσσα Μωραϊτου στις μαθήτριες Ιωάννα Καγκαράκη, Αλεξία Ευσταθοπούλου και Αγγελική Ζαφειροπούλου για τη μαθητική εφημερίδα του Γυμνασίου Κρεστένων: "Σελινούς"

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

Κυρία Μωραϊτου, που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε και σε ποια  σχολεία φοιτήσατε;
Εγώ παιδιά,γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ζαχάρω. Εκεί πήγα Δημοτικό,Γυμνάσιο. Έφυγα απο εκεί όταν πέρασα στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και μετά διορίστηκα και ήρθα στην Κρέστενα. 
 Πως ήταν τα μαθητικά σας χρόνια;        
 Τα μαθητικά μου χρόνια ήταν καλά, λίγο δύσκολα αλλά καλά. Υπήρχε ξεγνοιασιά, ανεμελιά, διάβασμα πολύ, αλλά μου άρεσε το διάβασμα και ήμουν καλή μαθήτρια. Πάντα ήμουν από τις πρώτες μαθήτριες και συμμετείχα σε όλα τα δρώμενα του σχολείου μας. 
το σήμα

Θυμάστε κάποιο αστείο ή τραγικό περιστατικό από τα μαθητικά σας χρόνια;
Ένα αστείο περιστατικό ήταν όταν την ώρα της προσευχής ένας μαθητής είχε ανέβει πάνω στη βεραντούλα για να ανεβάσει τη σημαία( τότε κάναμε έπαρση σημαίας σχεδόν καθημερινά, διότι ήταν εποχή χούντας), αλλά εκείνη την ώρα έκανε κάποιες κινήσεις και πετάχτηκε το παπούτσι του παιδιού κάτω σε έμας που κάναμε την προσευχή... Βέβαια ο μαθητής τιμωρήθηκε, γιατί εκείνα τα χρόνια ήταν αυστηρά τα πράγματα.
Ένα δυσάρεστο δυσλαρεστο παεριστατικό που θυμάμαι, ήταν που είχε πεθάνει ο πατέρας ενός συμμαθητή μας και είχαμε νιώσει όλοι πολύ άσχημα και θυμάμαι που οι καθηγητές του έλεγαν συλλυπητήρια όταν έμπαιναν μέσα στην τάξη για μάθημα. Εκείνη ήταν μια δύσκολη μέρα. 
το πρώτο σχολικό χρηματικό βραβείο

από τα μαθητικά χρόνια

Είχατε από μικρή όνειρο να γίνεται εκπαιδευτικός; Ποιες συνθήκες επηρέασαν τις επιλογές σας;  
Ναι μου άρεσε από πολύ μικρή, πάντα όταν παίζαμε τις κουμπάρες ή τις μαμάδες με τις κούκλες μας, που τότε ήταν χειροποίητες, εγώ έκανα πάντα τη δασκάλα. Πριν ακόμη πάω σχολείο, γιατί εμείς τότε πηγαίναμε κατευθείαν δημοτικό, γιατί δεν υπήρχε νηπιαγωγείο. Στο Δημοτικό λοιπόν είχαμε  μία δασκάλα(κάπως μεγαλούτσικη) που την θαύμαζα πάρα πολύ  και την αντέγραφα στα πάντα, ακόμα και στο περπάτημα. 
Ίσως να φταίει όμως  και το απωθημένο που είχε η μητέρα μου, την οποία οι γονείς της δεν την άφησαν να παραμείνει στο σχολείο- ενώ ήταν καλή μαθήτρια- διότι έπρεπε να καθίσει στο σπίτι για να μεγαλώσει τα υπόλοιπα αδέλφια της. Αυτό ήταν το παράπονό της και πάντα το έλεγε και νομίζω πως πέρασε και σε μένα! 
τα πρώτα τετράδια

Σε ποια πόλη σπουδάσατε και ποιο Πανεπιστήμιο; 


Σπόυδασα στην Αθήνα, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, που τότε στεγαζόταν στη Νομική, στην οδό Σόλωνος. Ήταν πάρα πολύ ωραία χρόνια και τα νοσταλγώ όλα αυτά!
από εκδρομή
Τι αποκομίσατε από την φοιτητική σας ζωή;  Έμαθα να βλέπω τα πράγματα λίγο πιο πλατιά... Διευρύνθηκαν οι ορίζοντες μου, άνοιξε το μυαλό μου.
Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος προκειμένου να γίνει καλός εκπαιδευτικός;    
Καταρχήν πρέπει να αγαπάει τα παιδιά. Να το αγαπάει αυτό το λειτούργημα, γιατί δεν είναι επάγγελμα!
 Αν αγαπάει τα παιδιά και έχει την ικανότητα να μεταδίδει τις γνώσεις, τότε θα καταφέρει να γίνει ένας πετυχημένος εκπαιδευτικός.
Που εργαστήκατε ως φιλόλογος; Υπηρετήσατε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;    
Υπηρέτησα στην Ηλεία μόνο. Πρωτοδιορίστηκα στη Ζαχάρω, μετά πήγα στο Γυμνάσιο  των Μακρισίων, όταν αυτό πρωτολειτούργησε απογευματινές ώρες, γιατί συστεγαζόταν με το Δημοτικό Μακρισίων και όλα τα υπόλοιπα χρόνια στο Γυμνάσιο Κρεστένων.

από το αγαπημένο τετράδιο
Ποιες δυσκολίες συναντήσατε ως εκπαιδευτικός και στη συνέχεια  ως γυμνασιάρχης και πώς τις αντιμετωπίσατε;      
Ως εκπαιδευτικός δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες, μικροεντάσεις με τα παιδιά κι ελάχιστες συγκρούσεις με ελάχιστους γονείς. Κι αυτές τις αντιμετώπισα με ψυχραιμία και με διάλογο.
Σαν διευθύντρια αντιμετώπισα στην αρχή κάποια δυσκολία, διότι είχα άλλη σχέση με τους μαθητές στην τάξη ως καθηγήτρια και έπρεπε να γίνω λίγο πιο αυστηρή, γιατί σαν διευθύντρια υπάρχει μια μικρή διαφορά... Την πρώτη χρονιά "υπέφερα" λίγο, μέχρι να βρω τη χρυσή τομή. Τελικά όμως όλα πήγαν καλά.
Αναμφίβολα έχετε προσφέρει πολλά στην εκπαίδευση. Εσείς τι πιστεύετε ότι κερδίσατε από αυτή;
Εγώ κέρδισα γνώση, όμορφα συναισθήματα, ενέργεια,  ζωντάνια, αγνότητα και αγάπη, αγάπη και από τα παιδιά και τους καθηγητές, τους συναδέλφους μου. Έδωσα κι εγώ αγάπη, αλλά πήρα πολύ αγάπη κι αυτό με συγκινεί και θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή.
εν ώρα εργασίας
Τι γνωρίζετε για την ιστορία του Γυμνασίου Κρεστένων; (Ίδρυση, λειτουργία, λοιπά στοιχεία…) 
Το Γυμνάσιο Κρεστένων γνωρίζω ότι έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Χτίστηκε το 1932 και εγκαινιάστηκε μετά από 3 χρόνια περίπου. Είναι από Τα πρώτα Γυμνάσια που δημιουργήθηκαν στο νομό Ηλείας, (μετά από το Αρρένων του Πύργου) και έχει βγάλει πάρα πολλούς καλούς μαθητές κι αρκετές σημαντικές προσωπικότητες.
Πως φαντάζεστε το δημόσιο σχολείο του μέλλοντος;  
Αν και δεν έχω πολύ φαντασία, εύχομαι πάτως να είναι καλύτερο, γιατί το Δημόσιο σχολείο είναι η κορωνίδα της εκπαίδευσης!  
Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Το σχολείο είναι αναντικατάστατο για μένα ,αλλά ασχολούμαι με τα κοινά, επειδή πάντα ενδιαφερόμουν και αγαπούσα τον τόπο μου.  Προτιμώ από το να κάθομαι στον καναπέ του σπιτιού μου να προσφέρω αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς στον τόπο μου.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το Δήμο μας;
 Ο Δήμος μας έχει πρόγραμμα και σχέδια και αυτό που περισσότερο μας απασχολεί αυτό τον καιρό είναι το θέμα της ανακύκλωσης και συνεχώς προσπαθεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να αναβαθμίζει την περιοχή μας. Αυτό ισχύει και για το Δήμαρχο και εμάς που ανήκουμε στην ομάδα του. Προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας! 

Κυρία Μωραϊτου σας ευχαριστούμε πολύ!
Αλεξία Ευσταθοπούλου
Αγγελική Ζαφειροπούλου
Ιωάννα Καγκαράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου