Πρότυπα και νέοι

          Θετικά και αρνητικά πρότυπα και οι συνέπειες τους στους εφήβους.
Οι έφηβοι στις μέρες μας επηρεάζονται από τα Μ.Μ.Ε και από τα πρότυπα τα οποία προβάλλουν, χωρίς αυτά να ασκούν πάντα θετική επιρροή στους εφήβους  Τα πρότυπα υπήρχαν ανέκαθενδιαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο αντιλήψεις, αλλά και στερεότυπα σε κάθε κοινωνία.
    Αρχικά, οι αρνητικές συνέπειες που σχηματίζονται από τα πρότυπα επηρεάζουν τόσο τα αγόρια, αλλά και τα κορίτσια. Στα αγόρια οι συνέπειες είναι ότι αναπτύσσουν μια βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους, η οποία οφείλεται στα βιντεοπαιχνίδια, αλλά και στις βίαιες σκηνές που βλέπουν στην τηλεόραση. Επίσης πολλά αγόρια παθιάζονται με διάφορους παλαιστές και ποδοσφαιριστές με αποτέλεσμα να εξαναγκάζουν τον εαυτό τους να μοιάσουν σε αυτά τα είδωλα και να προσπαθούν υπερβολικά σκληρά, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στους οργανισμούς τους. Επιπλέον, τα αγόρια παρακολουθούν τα γυναικεία μοντέλα, των οποίων τα σώματα είναι σε μεγάλο ποσοστό λεπτά και θέλουν να είναι έτσι όλα τα κορίτσια, δηλαδή να έχουν το ίδιο σώμα. 
Για το λόγο αυτό τα κορίτσια, επειδή θέλουν να μοιάσουν σε αυτά τα πρότυπα, πιέζουν τον εαυτό τους να ακολουθήσουν αυστηρές δίαιτες, με τις οποίες παραβλέπουν τις σωματικές τους ανάγκες και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα κορίτσια αναπτύσσουν μια αρνητική στάση  για την εξωτερική τους εμφάνιση και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, για παράδειγμα ντρέπονται να δοκιμάσουν καινούργια ρούχα και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και να κυκλοφορήσουν. Συχνά αυτό οφείλεται και στον ρατσισμό τον οποίο εισπράττουν από τους άλλους, όταν τις αποκαλούν με σκληρά επίθετα όπως «χοντρή», «κοκκαλιάρα», «κοντή» κ.λπ. 
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά αντίκτυπα στους εφήβους που προκαλούνται από τα σωστά πρότυπα, τα οποία σπάνια προβάλονται στα ΜΜΕ. Αρχικά τα «σωστά» πρότυπα δείχνουν πως όλα επιτυγχάνονται, αν υπάρχει επιμονή και συνεχής προσπάθεια,   χαρακτηριστικά που έχουν αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι που οι έφηβοι θαυμάζουν. Αυτού τους είδους πρότυπα δείχνουν στους εφήβους πως τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν έχεις πίστη σε εσένα, πράγμα που τους κάνει να προσπαθούν για να πετύχουν τα όνειρα τους  και να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό... Αρκετά πρότυπα που υπάρχουν σήμερα και δεν έχουν το τέλειο σώμα διδάσκουν με αυτόν τον τρόπο πώς κανείς δεν είναι τέλειος και πως πρέπει κάποιος να αποδέχεται την διαφορετικότητα του άλλου, δηλαδή να μην θέλει να μοιάσει σε κανέναν άλλο, γιατί ακριβώς είναι μοναδικός και τέλος, πως το ταλέντο και ο χαρακτήρας μετράει πιο πολύ σε κάποιον από την εμφάνιση του. Άλλες θετικές συνέπειες των προτύπων είναι πως ωθούν τους θαυμαστές τους και γενικά όλους τους ανθρώπους με την επιρροή που έχουν να κάνουν διάφορες  φιλανθρωπικές πράξεις, να τους μιμηθούν και να εργαστούν εθελοντικά, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε άτομα που το εχουν ανάγκη... Με λίγα λόγια, υπάρχουν και καλές επιρροές από τα πρότυπα.  Η αντίδραση αυτών των κοριτσιών, εκτός από ακραίες δίαιτες, είναι το να αυτοτραυματίζονται και να αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν  ακόμη και στη αυτοκτονία. Όμως αυτό που ξεχνάνε και τα δύο φύλα είναι πως  είναι σημαντικότερο για τον άνθρωπο να καλλιεργεί τον χαρακτήρα του, γιατί μπορεί η ομορφιά να ελκύει κάποιον, το σώμα όμως φθείρεται και μόνο ο χαρακτήρας  μπορεί να κρατήσει κάποιον. Δυστυχώς τα Μ.Μ.Ε και τα πρότυπα δεν μας το διδάσκουν αυτό, αντιθέτως μας μαθαίνουν να κρίνουμε από την εξωτερική εμφάνιση!

   
Υπάρχουν  αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μειωθούν τα αρνητικά πρότυπα με στόχο, τη μείωση της κακής επιρροής τους στους εφήβους. Η αλλαγή στάσης των Μ.Μ.Ε θα πάιξει σημαντικό ρόλο σ' αυτό και κυρίως η προβολή της θετικής πλευράς της ζωής.  Οι έφηβοι επίσης δε θα έπρεπε να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με όσους διάσημους βλέπουν και θαυμάζουν,  αλλά θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι για αυτά που κάνουν, αλλά και για τους ίδιους τους τους εαυτούς.  Τέλος οι έφηβοι θα πρέπει να θυμούνται πως τα πρότυπα δεν καθορίζουν το ποιοι είμαστε εμείς και τι πρέπει να κάνουμε!
                                                                                                          Κατερίνα Μποσνακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου