Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον οργανισμό

 H αλκοόλη είναι τοξική ουσία και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται υπάρχουν συμπτώματα από ήπια μέχρι και πολύ σοβαρά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Επίσης η ποσότητα αλκοόλης που μπορεί να καταναλώσει κάποιος χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, όπως την πληρότητα του στομάχου και εξαρτάται επίσης από τον μεταβολισμό του κάθε ανθρώπου. 

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες παθήσεις στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Οι χρόνιοι χρήστες αλκοόλης μπορεί να εμφανίσουν μετά από τη χρόνια χρήση αλκοόλ, ασθένειες όπως είναι η παγκρεατίτιδα, χρόνια γαστρίτιδα, διαταραχές στο νευρικό σύστημα και εγκεφαλικές βλάβες. Αυτό συμβαίνει επειδή η αλκοόλη μεταβολίζεται στο συκώτι (ήπαρ) και η χρόνια χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος.
 Επίσης, αν μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καταναλώνει αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο, όπως είναι η διανοητική καθυστέρηση και οι νευρολογικές βλάβες. 
Όταν κάποιος καταναλώνει για χρόνια και συστηματικά αλκοόλ μπορεί να οδηγηθεί σε μια κατάσταση που λέγεται αλκοολισμός. Σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης νοιώθει την ανάγκη, να αυξάνει συνεχώς την ποσότητα αλκοόλης για να δημιουργηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όταν κάποιος αλκοολικός προσπαθήσει να σταματήσει την χρήση αλκοόλ οδηγείται σε μια κατάσταση που ονομάζεται στερητικό σύνδρομο, με συμπτώματα όπως ο έντονος πονοκέφαλος, η νευρικότητα, το άγχος, η ναυτία, οι εφιδρώσεις, οι ψευδαισθήσεις, οι επιληπτικές κρίσεις και το παραλήρημα.
Οι βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ σε ανηλίκους είναι ακόμα σοβαρότερες γιατί ο οργανισμός είναι νεότερος και γιατί παράγονται νέα κύτταρα. Έτσι ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν π.χ στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου, μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες.
Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση του αλκοόλ.

Τάσος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Πανουτσόπουλος
με τη βοήθεια της κας Δήμητρας Πούρνου, καθηγήτριας χημείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου