Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 2014


Η αφίσα μας παραχωρήθηκε από τον ιστορικό ερευνητή-συγγραφέα Αγαθοκλή Παναγούλια και απεικονίζει τους Ολύμπιους νεκρούς του 1940
Φέτος ,όπως και κάθε χρόνο, το σχολείο μας σε συνεργασία με τους καθηγητές οργανώσαμε μια λιτή σχολική γιορτή προς τιμήν  όλων εκείνων που χάθηκαν στο πόλεμο του ’40. Μετά το ομόφωνο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, οι στρατιώτες μας σημείωναν ολοένα και περισσότερες νίκες εναντίον των Ιταλών στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα. Με την είσοδο όμως της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, ο ελληνικός πληθυσμός βυθίστηκε στην εξαθλίωση. Δεν σταμάτησαν  όμως να επαναστατούν  και έτσι στα τέλη του 1944 οι Γερμανοί εγκατέλειψαν τη χώρα.   

Στη σχολική αυτή γιορτή συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις. Διαβάστηκαν ημερολόγια, ποιήματα,  για τους αγωνιστές της περιοχής μας. Προβλήθηκε  πολύ σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό (μαρτυρίες αγωνιστών που ζουν ακόμη και σήμερα, ντοκιμαντέρ από το αρχείο της Δημόσιας τηλεόρασης όπως τα ανακοινωθέντα της εποχής). Από τη γιορτή δεν μπορούσαν να λείψουν και τα τραγούδια από τη χορωδια («Της αγάπης αίματα» , «Το τραγούδι της λευτεριάς», «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου») της Σοφίας Βέμπο και του Ξυλούρη: «Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου»).

Φιλοθέη Ζωγόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου