Φύση... υπό εξαφάνιση!

Τα ζώα και κυρίως τα πουλιά αποτελούν τον πιο φανερό δείκτη υγείας του Περιβάλλοντός μας. Η εξαφάνισή τους ή η μείωσή των πληθυσμών τους συνδέεται άμεσα με κινδύνους που υποβαθμίζουν τη φύση και το περιβάλλον και απειλούν και τους ανθρώπους.
Στην περιοχή μας πολλά είδη κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, έχουν μειωθεί ανησυχητικά ή έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η καταστροφή των φυσικών δασών και βιοτόπων, οι αποξηράνσεις των υγροτόπων, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η λαθροθηρία και γενικά η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε βάρος της φύσης, ενοχλούν συστηματικά διώκουν και τελικά εξοντώνουν την άγρια πανίδα γύρω μας, είτε από άγνοια, είτε σκόπιμα.
Πτηνά όπως ο τσαλαπετεινός, ο συκοφάγος, ο κούκος και ο γκιώνης, αρπακτικά όπως ο χουρχουριστής και το σαΐνι, καθώς και αρκετά είδη τσίχλας, έχουν σχεδόν εκλείψει απ' τον φτερωτό κόσμο της περιοχής μας. Αλλά και κάποια είδη ζώων υπάρχουν πια μόνο στις αναμνήσεις και τις διηγήσεις των παλαιότερων. Το τσακάλι. ο σκίουρος και η βίδρα έχουν εξαφανιστεί, όχι επειδή θεωρούνται θηράματα, αλλά επειδή εύκολα κρίνονται επιβλαβή για τον άνθρωπο και εξοντώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη απ' αυτόν. Και το αποτέλεσμα... Διατάραξη της φυσικής ισορροπίας και πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο. 
Είναι καιρός λοιπόν να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας! Να υπάρξει ενημέρωση και αποτελεσματική προστασία των βιοτόπων και της πανίδας τους. Πως όμως θα γίνει αυτό; Σίγουρα όχι μόνο με τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα...
Ο καθένας πρέπει να γνωρίσει τα πουλιά και τα ζώα ου τόπου του, όχι μόνο για να χαρεί την ομορφιά και τη γοητεία τους, αλλά και για να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο τους στη διατήρηση της υγείας, της ισορροπίας και της ζωής στη φύση.

Γιώργος Τσέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου