Συνέντευξη με κάποιον που έζησε το σεισμό

Συνέντευξη από ένα άτομο που έζησε τον σεισμό του 1.965 στον Νομό Ηλείας και θα μας απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις. Το άτομο αυτό είναι ο παππούς μου…




-Πότε έγινε ο σεισμός παππού;

-Ο σεισμός έγινε το 1.965 και θυμάμαι ότι ήταν Απρίλιος μήνας. Κούναγε δύο μήνες περίπου. Μαύρο Πάσχα κάναμε.



-Ήταν μεγάλος ο σεισμός;

-Είχε επίκεντρο κάπου στη Μεγαλόπολη. Ήταν πολύ δυνατός και κράτησε πάρα πολύ ώρα.



-Πόσα ρίχτερ ήταν ο σεισμός παππού;

-Δε θυμάμαι, παιδάκι μου αλλά θυμάμαι που έλεγαν ότι ήταν ξέβαθος.



-Εσύ που βρισκόσουν παππού;

-Ο σεισμός παιδάκι μου έγινε απόγευμα, εγώ βρισκόμουν στο κτήμα μου στην Κρέστενα. Έβλεπα τη γη τους λόφους και τα δέντρα να μετακινούνται σαν τα κύματα της θάλασσας μου ήρθε σκοτούρα. Έβλεπα από την Κρέστενα να βγαίνει ένα σύννεφο σκόνης.



-Υπήρχαν πολλά θύματα;

-Δεν θυμάμαι νεκρούς , μικροτραυματισμοί ίσως να υπήρχαν αλλά όχι, κάτι τραγικό.



Έπαθαν πολλά σπίτια ζημιές;

-Τα σπίτια την εποχή αυτή σχεδόν στο σύνολό τους ήταν λιθόκτιστα με ασβέστη. Μερικά από αυτά ήταν αμμοπλιθόκτιστα( Χωματόπλιθα ). Η περιοχή μας δεν έχει πολλές πέτρες κατάλληλες για κτίσιμο σπιτιών και αν έχει καμία είναι ασβεστόλιθη. Τις καλές πέτρες τις κουβαλούσαν από μακριά με τα κάρα και με τα ζώα. Γι’ αυτό και το κόστος και ο χρόνος της κατασκευής ήταν μεγάλος. Στα πιο πολλά σπίτια έπεσαν οι σκεπές, άνοιξαν γωνίες, άνοιξαν τα υπέρθυρα γιατί είχαν για …… ξύλο. Τα περισσότερα σπίτια ήταν διώροφα Είχαν κατώγι και ανώι, στο κατώγι έβαζαν τα ζώα, τις τροφές των ζώων και προμήθειες ( Κρασί, σταφύλια, λάδι και πολλά άλλα ). Και στο ανώι έμεναν οι άνθρωποι. Πολλά ήταν εκείνα που κατέρευσαν ολοσκερος. Στην Κρέστενα ήταν λιγότερα από τα μισά που κατέρευσαν, άλλα γειτονικά χωριά εισοπεδόθηκαν.



-Ποια ήταν τα χωριά που έπαθαν ζημιές;

-Από την μεγαλόπολη και κατά μήκος όλης της κοιλάδας του Αλφειού ειδικά κατά το μέρος της επαρχίας Ολυμπίας έπαθαν ζημιές σχεδόν όλα τα χωριά. Πολλά χωριά ύστερα, από γεωλογικές μελέτες που έκαναν κρητικές υπηρεσίες εγκαταλίφθηκαν και με κρητική μέριμνα φτιάχτηκαν νέα χωριά σε ασφαλές τοποθεσίες για τους ανθρώπους, όπως οι Κρουνοί και το λαδικό ενώθηκαν και έγινε το χωριό Καλλίκωμο. Η Σμέρνα μεταφέρθηκε στην Ζαχάρω, τα Καλυβάκια μεταφέρθηκαν πιο χαμηλά κοντά στο ποτάμι (το καινούργιο χωριό). Η Σκιλλουντία (Μάζι) μεταφέρθηκε το νέο χωριό στην περιοχή Τρανό πλάι. Το Πλουτοχώρι μεταφέρθηκε και αυτό πιο χαμηλά στο ποτάμι. Επίσης και τα Διάσσελα (Μρουμάζι). Μεταφέρθηκα σε άλλο χωριό λίγο πιο ψηλά από το παλιό.

Παναγιώτης Πανουτσόπουλος

Στέλιος Μπατζάκας

Τάσος Γεωργόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου