Ο σεισμός του 1965 και ο αντίκτυπος του στο χωριό της Πλατιάνας

Κανένας δεν έχει ξεχάσει τον σεισμό στης 5 Απριλίου του 1965 που κάλυψε μεγάλο μέρος της δυτικής Ελλάδας. Ο σεισμός 6,2 ρίχτερ με κέντρο την Μεγαλόπολη κατέστρεψε τα πάντα. Ποιο συγκεκριμένα σε αυτόν οφείλουν την σημερινή τους τοποθεσία τα χωριά Καλυβάκια, Καλλίκωμο, Πλουτοχώρι [Τόγια] ,Σκιλλουντία κ.λ.π. Επίσης πολλά χωριά καταστράφηκαν και από τότε ερημώθηκαν [Κρουνοί,Λαδικό].
Τα αίτια της τόσο μεγάλης καταστροφής οφείλονται στο ότι τα πιο πολλά σπίτια ήταν κατασκευασμένα πάνω από 100 χρόνια και στο ότι ελάχιστα από αυτά είχαν φτιαχτεί με μπετό και έτσι δεν είχαν πολύ καλή αντισεισμική προστασία.

Στην Πλατιάνα το 93% των σπιτιών του χωρίου καταστράφηκε.  Αμέσως μετά την καταστροφή πολλοί άνθρωποι του χωρίου που τα σπίτια τους καταστράφηκαν έμεναν σε σκηνές. Ελάχιστα σπίτια ήταν κατάλληλα να κατοικηθούν. Μετά την καταστροφή και αφού τα πράγματα ηρέμησαν οι άνθρωποι του χωρίου ζήτησαν από το κράτος τα αναμενόμενα δάνεια για την επιδιόρθωση και κατασκευή των νέων σπιτιών, τα οποία είχαν υποσχεθεί οι ίδιοι οι πολιτικοί στους πολίτες. Μάλιστα για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες χαρακτήρισαν το χωριό ακατάλληλο και ζήτησαν να του αλλάξουν θέση (πράγμα που δεν έγινε ποτέ - χάρη στις αντιδράσεις των κατοίκων του, οι οποίες είχαν ως αποτελέσματα το 1970 την έγκριση των δανείων από το κράτος και την κατασκευή νέων σπιτιών σε όλο το χωριό εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως η εκκλησία και πολιούχος του χωρίου, η Αγία Τριάδα, που τότε βρισκόταν στα θεμέλια δεν έπαθε απολύτως τίποτα.
Άγγελος Κοτρέτσος, Δημήτρης Λαμπρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου