Ένας νέος καραγκιοζοπαίχτης: Μπαχούρος Νίκος

Ο πρώτος λόγος που μου αρέσει πολύ να παίζω Καραγκιόζη, 
είναι ότι κάνω τον κόσμο να γελά και να περνά καλά.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μου αρέσει να  κατασκευάζω φιγούρες, 
τις οποίες χρησιμοποιώ στις παραστάσεις στο θέατρο (θέλοντας να εντυπωσιάσω).
Το θέατρο Σκιών δεν το κάνω για προσωπικό κέρδος, αλλά γιατί μου αρέσει.
Νίκος Μπαχούρος






Χειροποίητες φιγούρες από μαύρο χαρτόνι
Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού ελληνικού και τουρκικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης.
 Ο Καραγκιόζης πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν την επανάσταση του 1821. Για να παίξει κάποιος τότε Καραγκιόζη δεν χρειαζόταν παρά μόνο μια βαλίτσα με τις φιγούρες και τα ξύλα μαζί με το πανί και τη σκηνή. Παλιά η σκηνή του Καραγκιόζη φωτιζόταν με λυχνάρια όπου τοποθετούνταν στη "λυχναροτάβλα".
Μια πολύ μεγάλη ασθένεια που κυκλοφορούσε ήταν η φυματίωση και πολλοί Καραγκιοζοπαίχτες είχαν πεθάνει από αυτή την ασθένεια γιατί εισέπνεαν συνεχώς τον βλαβερό καπνό του λυχναριού. Απαραίτητη για να γίνει μια παράσταση ήταν και η μουσική, όπου χρειαζόντουσαν τουλάχιστον δύο παραδοσιακούς κι ένα λαϊκό οργανοπαίχτη για να γίνει μια σωστή παράσταση.  Τα όργανα ήταν: κλαρίνο, μπουζούκι, κρουστά, βιολί και φλογέρα.  
Στις αρχές που πρωτοεμφανίστηκε ο καραγκιόζης στην Ελλάδα,οι φιγούρες φτιάχνονταν με σκούρο μαύρο, σκληρό χαρτόνι. Μεγάλη διαφορά έδειξαν μετά από λίγα χρόνια κάποιοι καραγκιοζοπαίχτες που έκοβαν τις φιγούρες τους κι ανάμεσα στα κενά έβαζαν χρωματιστές ζελατίνες κι έτσι εντυπωσίαζαν το κοινό. 
Στη συνέχεια οι φιγούρες φτιάχνονταν από δέρμα, αργότερα από πλαστικό και ζελατίνα.
Λέγεται πως τον Καραγκιόζη τον έφερε στην Ελλάδα ο μπαρμπα-Γιάννης ο Μπάργαλης μεταξύ 1700-1800 μ. Χ.
Τον έφτιαξε γελαστό, με μεγάλη καμπούρα και αστείο. 
Σήμερα ο Καραγκιόζης κοντεύει να εξαφανιστεί. Κάτι που έχει άνοδο, έχει και κάθοδο. Όμως ο κόσμος δεν παρατά τα έθιμα και γι' αυτό μπορεί οι καραγκιοζοπαίχτες να είναι λίγοι, αλλά ο Καραγκιόζης δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας!
Νικόλαος Μπαχούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου