Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κρεστένων: Πρόγραμμα "Αλφειός,πηγή ζωής"

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Κρεστένων.
Στις 27 Φεβρουαρίου του 2014 και ημέρα Πέμπτη μια μικρή ομάδα ( δυστυχώς )  από μαθητές του Γυμνασίου Κρεστένων ,   που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου, πραγματοποίησε μια εκδρομή στο περιβαλλοντικό κέντρο Κρεστένων  όπου ενημερώθηκε  για τον ποταμό Αλφειό και για το φράγμα του.

Μόλις  φτάσαμε, οι καθηγήτριες του ΚΠΕ μας έκαναν μια μικρής διάρκειας παρουσίαση  με θέμα την ιστορία του Αλφειού και το φράγμα του . Αρχικά, επιμορφωθήκαμε ως προς την ιστορία του ποταμού ,συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Αλφειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύς . Ως όμορφος νέος είχε ερωτευτεί μια ακόλουθο της Άρτεμης , η όποια όμως δεν τον ήθελε καθόλου. Αυτή ζήτησε από τη θεά να κάνει κάτι και η Άρτεμης με τη σειρά της την μεταμόρφωσε σε πηγή στην Κάτω Ιταλία ( μάλλον Σικελία ). Αυτός έγινε ποτάμι ,με τη βοήθεια ενός θεού , με μόνο σκοπό να την βρει.   Άλλος ένας ευρέως γνωστός μύθος είναι ένας από τους 12 άθλους του Ηρακλή ο οποίος χρησιμοποίησε τον Αλφειό για να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία . Προς τιμήν του γίνονται οι αγώνες και έφταναν επισκέπτες στην Ολυμπία από πολύ μακριά.        
Το ποτάμι πλημμύρισε από πολύ παλιά με αποτέλεσμα  να αναγκαστούν να φτιάξουν οι κάτοικοι  ένα αντιπλημμυρικό  τείχος . Αρχικά έφτιαξαν με πέτρες το εξωτερικό τείχος ενώ αργότερα οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν τούβλα καθώς και αποτελείτε από τέσσερις σειρές κολόνες. Το 2007 δημιουργήθηκε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.
Το φράγμα του Αλφειού βοήθησε αρκετά τους κατοίκους της περιοχής . Γενικά τα φράγματα είναι πολύ σημαντικά επειδή, πρώτον προστατεύει από τις πλημμύρες. Στη συνέχεια,  συμμετέχει στην παραγωγή τροφής αφού από αυτά προέρχεται το νερό που ποτίζονται τα χωράφια. Τέλος, παίζουν σοβαρό ρόλο για την  υδροδότηση μιας πόλης . Πρέπει να τονιστεί ότι χωρίς τα φράγματα τα διάφορα υλικά (φερτά) που φέρνει μαζί του ένα ποτάμι θα κατέληγαν στη θάλασσα ,η οποία με τη σειρά της θα μεγάλωνε (θα έρχεται προς την άμμο).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι λόγω του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη προκαλείται ρύπανση στο ποτάμι , η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη : βιομηχανική, αστική και αγροτική(φυτοφάρμακα και λιπάσματα). Ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο βιολογικός καθαρισμός.
Μαζί με τους καθηγητές του ΚΠΕ πήγαμε στον Αλφειό ποταμό όπου εκτός από τη σαγηνευτική εικόνα που αντικρίσαμε πήραμε δείγμα νερού για πειράματα και παίξαμε κάποια αστεία  αλλά και διασκεδαστικά  παιχνίδια . Επιστρέφοντας στο ΚΠΕ επεξεργαστήκαμε τα νερά του ποταμού και σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες κάναμε μια μικρής διάρκειας παρουσίαση… τελειώνοντας έτσι την εκδρομή μας.

                           Γιώργος – Διονύσης Κεφάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου