Ο Σεισμός του 1965 και οι συνέπειες στη ζωή των κατοίκων τότε και σήμερα!



Καλυβάκια - Σεισμός 1965


Τα όμορφα Καλυβάκια σήμερα



Στις 5 Απριλίου του 1965 και ώρα 5:15πμ Ισχυρός σεισμός (Μ=6,1) έπληξε την κεντρική Πελοπόννησο και κυρίως την περιοχή της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, την Μεσσηνία και την Ηλεία. Βλάβες επίσης προκλήθηκαν στην Αχαΐα, στην Κορινθία, στην Λακωνία, στην Φωκίδα και στην Αιτωλοακαρνανία. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Από τα 24.383 σπίτια που έπαθαν βλάβες τα 1.426 καταστράφηκαν εντελώς.

Στην Ηλεία, οι περισσότερες βλάβες παρατηρήθηκαν στα χωριά Κρουνούς, Καλλιθέα και Μακρίσια. Στα Καλυβάκια 2 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 1 σπίτι καταστράφηκε εντελώς, ενώ τα περισσότερα σπίτια έπαθαν βλάβες. Οι ρωγμές που παρατηρήθηκαν στο έδαφος, σε διάφορα σημεία της περιοχής είχαν μήκος 30-500m και πλάτος 3-5cm.



Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=4,5) έγινε στις 7 Απριλίου. Μετά το σεισμό στο χωριό κατέφτασε με ελικόπτερο η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη με τον υπασπιστή της Τάση Ασημακόπουλο. Επίσης το παρόν έδωσε ο τότε Μητροπολίτης Τριφυλίας – Ολυμπίας Δαμασκηνός, ο Μοίραρχος της εποχής και άλλοι τοπικοί φορείς. Αυτό που είπε προς τους κατοίκους η τέως βασίλισσα είναι να κάνουν κουράγιο και υπομονή και πως η πολιτεία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να κλείσουν σύντομα οι πληγές που προξένησε ο ισχυρός σεισμός.

Ο Ελληνικός στρατός έστησε σκηνές στις αυλές των σπιτιών στις οποίες έμειναν οι κάτοικοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης υπήρξε μεγάλη βοήθεια από την πολιτεία, την εκκλησία και από διάφορες οργανώσεις για τρόφιμα και ρούχα προς τους κατοίκους. Οι κάτοικοι επιδιόρθωσαν και αποκατέστησαν τις ζημιές στα σπίτια τους και συνέχισαν να κατοικούν μέσα σε αυτά αλλά με τον φόβο να ξαναζήσουν ενός μεγάλου σεισμού.

Το 1976 αποφασίστηκε μετά από απόφαση της Πολιτείας η μεταφορά του χωριού «Καλυβάκια» στον κάμπο στην θέση Ματεσιώτη, δίπλα στον Αλφειό ποταμό, όπου στεγάζεται έως και σήμερα.


Γιώργος Κατσάνης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου