ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


      Ποδήλατο είναι το δίτροχο όχημα που κινείται όταν ο αναβάτης του ασκεί δύναμη με τα πόδια του. Οι χρήσεις του είναι πολλές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακίνηση, για άθληση και ψυχαγωγία.
      Πότε εφευρέθηκε το ποδήλατο δεν το γνωρίζουμε, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι από τις πρώτες εικόνες που έχουμε από το ποδήλατο μέχρι σήμερα είναι ότι έχει αλλάξει πολλές μορφές. Χαρακτηριστικό είναι το παλιό βρετανικό ποδήλατο με τον πίσω τροχό πολύ μικρό ενώ τον μπροστινό πολύ μεγάλο.
       Στις αρχές του 20ου αιώνα το ποδήλατο ήταν  πιο διαδεδομένο μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Βέβαια αργότερα περιορίζεται η χρήση του καθώς τα μηχανοκίνητα οχήματα παίρνουν τη θέση του.  Ωστόσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης με χαρακτηριστική την Ολλανδία η χρήση του ποδηλάτου αποτελεί βασικό μέσο μετακίνησης ακόμα και στις μέρες μας. Σε πολλές πόλεις υπάρχουν στους δρόμους λωρίδες για την κυκλοφορία των ποδηλάτων καθώς και ειδικοί χώροι στάθμευσής τους.
     Το ποδήλατο είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον αφού δεν παράγει ρύπους ή θόρυβο. Είναι οικονομικό, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία αφού μπορεί να κινηθεί παντού με ευκολία, καταλαμβάνει μικρό χώρο στάθμευσης και πάνω απ’ όλα είναι ασφαλές και μας διατηρεί σε καλή φυσική κατάσταση.        
                                                                  
                                                                                                         Χρήστος  Διονυσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου