Η βία σήμερα!


                                 Η εγκληματικότητα και η βία στην σύγχρονη κοινωνία

       Ενώ σήμερα γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της βίας, ώστε να υπάρχει μια σταθερή κοινωνία και όλοι να έχουν την ελευθερία τους, κάποιοι προσπαθούν να καταλύσουν την ανθρωπότητα με το φόβο της καταστροφής που σέρνει πίσω του το έγκλημα και τη βία. Κάποιες χώρες έχουν αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
       Το έγκλημα σήμερα από κάποιους θεωρείται λύση για τα προβλήματα. Ο εύκολος πλουτισμός και ο ξεπεσμός των ηθικών αξιών οδήγησαν τους νέους  στην εγκληματικότητα και τη βία.
       Πολλές φορές η κοινωνική  αδικία υψώνεται ως αίτιο της βίας, όμως δε μπορεί να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα, γιατί μόνο μέσα από τον ειρηνικό αγώνα μπορεί να διεκδικήσει ο άνθρωπος τα δίκαιά του χωρίς να υποβιβάσει την ύπαρξή του.
      Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια και η ανέχεια έκαναν τον άνθρωπο να ζήσει μια σκληρή και άδικη ζωή με αποτέλεσμα να τον οδηγήσει στη λύση του εύκολου πλουτισμού που επιτυγχάνεται  με το έγκλημα.
      Πολλοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει, ότι η κατάρευση του θεσμού της οικογένειας αποτελεί μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση της εγκληματικότητας. Είναι γνωστό, ότι η οικογένεια που λειτουργεί σωστά σε υγιείς βάσεις και αρχές, μεταβιβάζει στους νέους τις σωστές αξίεςΌταν αυτός ο παράγοντας λείψει, τότε ο ψυχικός κόσμος του νέου κόσμου γίνεται ελαστικός.
      Άλλος παράγοντας που προετοιμάζει την παιδική ψυχή για το έγκλημα ως λύση στα προβλήματα του ανθρώπου είναι τα Μ.Μ.Ε., ο κινηματογράφος, η τηλεόραση κ.α. Οι ταινίες βίας είναι ίσως για τον ενήλικα "διασκέδαση", όμως στο παιδικό του μυαλό λειτουργούν σαν τρόποι και μορφές συμπεριφοράς που χαρακτηρίζονται από τόλμη και θάρρος και συνεπώς λειτουργούν ως πρότυπα και είδωλα.
      Σήμερα το έγκλημα δε στηρίζεται μόνο στην "ατομική πρωτοβουλία". Αντίθετα πήρε τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος όπως δολοφονίες, εμπρησμούς, λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, την τοποθέτηση βομβών κ.λ.π. Το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί μηχανικά και προβάλει την δύναμή του σε όλο το κοινωνικό σύνολο σπέρνοντας τον τρόμο και τον φόβο.
      Στην χώρα μου η βία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις  και θα μπορούμε να πούμε δυστυχώς ότι είναι ένας τρόπος ζωής. Θα πρέπει όμως η κοινωνία, η πολιτεία, η οικογένεια και το σχολείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα, να παταχθεί το εμπόριο ναρκωτικών και  να ενισχυθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου. Το σχολείο πρέπει να λειτουργεί ως χώρος εσωτερικής ανάπτυξης και ωρίμανσης του νέου. Η εσωτερική ωριμότητα  είναι η μόνη που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το κύμα της εγκληματικότητας και της βίας στην σημερινή εποχή που βρισκόμαστε.
     Τέλος το έγκλημα και η βία δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε κανένα τομέα, ούτε στην διεκδίκηση  πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων. Το έγκλημα και η βία το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι η αποσταθεροποίηση των κοινωνικών δομών που οδηγεί σε ηθικές διαμαρτυρίες.

                                                                                                                Αντωνία Κουρκούτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου