Εφηβεία και Κυνήγι!



              Το κυνήγι και οι κίνδυνοι του 

Το κυνήγι είναι από τα πρώτα πράγματα που χρειάστηκε να εφεύρει ο πρωτόγονος άνθρωπος  γιατί το να πιάσει την τροφή του αποτελούσε καθημερινό πρόβλημα! Έτσι σιγά σιγά άρχισε να επινοεί και να κατασκευάζει αρχικά δόρατα που πετούσε στα ζώα τα οποία κυνηγούσε και με το πέρασμα των αιώνων άρχισαν να κατασκευάζονται τα σύγχρονα ντουφέκια που είχαν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τα δόρατα και τα άλλα προϊστορικά όπλα! Κάπως έτσι αναπτύχθηκε και ο τρόπος κυνηγίου και εφευρέθηκαν δεκάδες νέοι τρόποι θήρευσης!
Το κυνήγι όμως δεν είναι καθόλου απλό πράγμα! Όσοι ασχολούνται, το ξέρουν και επίσης είναι πολύ διαδεδομένο ότι το κυνήγι είναι ένα πολύ επικίνδυνο χόμπι. Χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία, και την νοοτροπία που είναι απαραίτητη στο χόμπι αυτό! Οι κίνδυνοι που σαφώς αντιμετωπίζει ένας έφηβος είναι πολλοί και συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι καθοριστική για την εξέλιξη και την ομαλή συνέχεια του κυνηγίου. Το καλύτερο πράγμα για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το κυνήγι είναι η σωστή πληροφόρηση και οι σημαντικές συμβουλές που μόνο ένας έμπειρος κυνηγός μπορεί να προσφέρει . οι συμβουλές που πρέπει να δοθούν σε έναν νέο κυνηγό είναι αρκετές και αυτές θα τον συντροφεύουν σε όλες τις κυνηγετικές του δραστηριότητες.
Κάποιες από αυτές τις συμβουλές είναι οι εξής: ποτέ μα ποτέ δεν διακινδυνεύουμε κάποια βολή μας σε κάποιο θήραμα που επέλεξε μια χαμηλή πτήση για να διαφύγει. Ο λόγος που δεν το κάνουμε αυτό είναι ότι μπορεί εύκολα να τραυματιστεί κάποιος συγκυνηγός μας ή κάποιος άνθρωπος που θα μπορούσε να διέρχεται την ώρα εκείνη από το σημείο που βρισκόμαστε!
Επίσης είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το κυνηγετικό μας όπλο γιατί δεν είναι παιχνίδι και είναι προτιμότερο να μην πάρουμε ένα θήραμα από το να συμβεί κάτι για το οποίο θα μετανιώνουμε και θα έχουμε τύψεις για μια ζωή. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που φίλοι, συγγενείς η και άγνωστοι έχουν τραυματιστεί και οδηγηθεί στα δικαστήρια ή και στη φυλακή για μια στιγμή απροσεξίας! Επίσης είναι θέμα προσωπικής ηθικής να ξέρεις πότε πρέπει να σταματήσεις! Το θήραμα το οποίο κυνηγάμε πρέπει να το σεβόμαστε και να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να το ενοχλούμε. Δεν είναι σωστός ο συλλογισμός του ότι πρέπει να σκοτωθεί και το τελευταίο θήραμα για να φύγουμε από τον τόπο που κυνηγάμε!
Πρέπει επίσης να ακολουθούμε τους κανόνες του κυνηγίου και να αποδείξουμε σε πολλούς ότι παρόλο που δεν είμαστε ακόμα στην κατάλληλη ηλικία για να βγάλουμε κανονικά άδεια θήρας μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στους κανόνες και να είμαστε και στο μέλλον συνειδητοποιημένοι κυνηγοί! Ένας ακόμη κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι νέοι κυνηγοί είναι ότι πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή διότι εάν τους πιάσει ο κυνηγετικός σύλλογος θα κατασχέσει ότι έχουν μαζί τους και θα υποστούν πολλά χρόνια την απαγόρευση το να μην μπορούν να εκδώσουν άδεια θήρας!

 Αλέξης Γεωργόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου