Η ... ντόπα ... σκοτώνει!

  • Αθλητισμός ισούται πάντα με υγεία;
     
    Πολλοί αθλητές "πεθαίνουν" για να κερδίσουν και να στεφθούν νικητές. Συχνά όμως για να το πετύχουν αυτό παίρνουν φάρμακα για να βελτιώσουν την αγωνιστική τους απόδοση.
    Αν ένας αθλητής είναι τυχερός, δε θα πεθάνει από τα αναβολικά  αλλά θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του. Εάν είναι αθλητής τα παίρνει για να βελτιώσει τις αγωνιστικές του επιδόσεις, άλλες φορές τα χρησιμοποιεί για να κάνει μπράτσα (και να αρέσει στα κορίτσια) ή για την "αυτοπροστασία" του, ή για να συνεχίσει να παίζει το ίδιο αποδοτικά ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.α.
    Φάρμακα, τα οποία χαρακτηρίζονται εργογόνα βελτιώνουν την σωματική απόδοση. Αυτά είναι τα ψυχοκινητικά - διεργετικά, τα οποία είναι ξένες ουσίες προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τα πιο γνωστά από αυτά, τα λένε αμφεταμίνες και  αναβολικά στεροειδή.
    Οι αμφεταμίνες μπορούν να προκαλέσουν ξαφνικό θάνατο την ώρα του αγώνα,  ενώ οι επιδράσεις των αναβολικών είναι μακροχρόνιες και ο θάνατος μπορεί να έλθει κάποια στιγμή αργότερα από καρκίνο συνήθως στο συκώτι, έμφραγμα ή νεφρική ανεπάρκεια. 
    Τα πιο δημοφιλή διεργετικά είναι οι αμφεταμίνες, στρυχνίνη, καφεΐνη, τα οποία αυξάνουν την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά.

    Πολλές από τις απαγορευμένες ουσίες έχουν διεισδύσει και στο γυμναστήριο της γειτονιάς, όχι αυτούσιες, αλλά φθάνουν σε αυτό με την μορφή συμπληρωμάτων, χωρίς το ίδιο το παιδί-αθλητής να το αντιλαμβάνεται.
    Με τον όρο συμπλήρωμα διατροφής ορίζονται όλα τα προϊόντα τ’ οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες σε συμπυκνωμένη μορφή ή ένα από τα εξής συστατικά: βιταμίνες, ανόργανα μέταλλα κ.α.
    Η χρήση τους στη εφηβεία είναι επικίνδυνη καθώς "τερματίζει" τη σωματική ανάπτυξη ολοκληρώνοντας  την πρόωρα στα άκρα των οστών και γι΄αυτό πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι :
    ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ!

    Αλέξανδρος Αγγελακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου