Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

    • Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι το ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικότερα τοπικά προϊόντα, αλλά και από σημαντικότερα αγαθά, καθώς αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Το λάδι είναι κομμάτι του κύριου άξονα οικονομίας της περιοχής μας .
       
      Δυστυχώς όμως καθώς η τιμή του έχει μειωθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο επηρεάζει αρνητικά την οικονομία του τόπου μας. Πιο αναλυτικά, εξαιτίας του ότι είμαστε μία περιοχή εξαιρετικής παραγωγής ελαιολάδου η τιμή του είναι χαμηλή δεν συμφέρει ούτε τους παραγωγούς, ούτε όμως και τους ελαιοτριβείς, καθώς δαπανούν τεράστια χρηματικά ποσά χωρίς να αποφέρουν ουσιαστικά κέρδη γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. 
      Πριν από 15-20 χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής πωλούσαν το ελαιόλαδο με τις ίδιες περίπου τιμές με σήμερα. Πριν από 5 περίπου χρόνια η τιμή του ελαιολάδου κυμαινόταν στα 4 ευρώ, αντιθέτως την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (15/02/2012) κυμαίνεται στα 1,90  με 2,10 ευρώ.
       
      Η παραγωγή τότε ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα με σήμερα. Παρόλα αυτά όμως δεν έχει την ίδια απόδοση. Η φετινή παραγωγή ελιάς ήταν καλύτερη από προηγούμενα χρόνια. Κάθε χρόνο η παραγωγή εξαρτάται από την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες και τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς. Πριν από πέντε χρόνια ο ελαιοπαραγωγός πλήρωνε 30-35 ευρώ τον κάθε εργάτη για το μάζεμα της ελιάς, ενώ σήμερα ο εργάτης πληρώνεται με το ίδιο ποσό παρόλο που η τιμή του λαδιού έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό .
      Συνεπώς παρατηρούμε πως η οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας(από πλευράς ελαιολάδου) παραμένει στάσιμη ή ακόμη και υποανάπτυκτη !

      Φένια Σπανού
      Νέτα Τριαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου