Η βία και ο Χουλιγκανισμός στα γήπεδα

        Πράγματι μεγάλη πληγή για το σύγχρονο αθλητισμό και κυρίως για αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αποτελούν τα φαινόμενα βίας και φανατισμού που παρατηρούνται στα γήπεδα.
Οι εικόνες νεαρών οπαδών, ομάδων που φωνάζουν υβριστικά συνθήματα, πετάνε αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και μεταχειρίζονται κάθε μορφή βίας καταστρέφουν το αθλητικό ιδεώδες και απομακρύνουν όλο και περισσότερο τους ανθρώπους από τα γήπεδα και τον αθλητισμό.
Τα αίτια αυτής της κατάστασης πρέπει να τα αναζητήσουν στην εμπορευματοποίηση που κυριαρχεί στον χώρο του αθλητισμού. Οικονομικοί παράγοντες με μεγάλα χρηματικά κεφάλαια αναλαμβάνουν διάφορα αθλητικά σωματεία έχουν μεγάλη ευθύνη για το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Συχνά για να αναδείξουν την ομάδα τους και να κερδίσουν χρήματα μέσα από αυτή φανατίζουν τους νεαρούς φιλάθλους και τους μετατρέπουν σε οπαδούς, δηλαδή ανθρώπους χωρίς κρίση που παρασύρονται από τα βίαια ένστικτα τους και οδηγούνται σε πράξεις που δεν ταιριάζει στο χώρο του αθλητισμού. Βέβαια συχνό είναι το φαινόμενο της διαφθοράς και της επιδίωξης του κέρδους μέσα από στημένα παιχνίδια και ύποπτες διαιτησίες και φυσικά εξοργίζουν τους οπαδούς και τους οδηγούν σε βίαιες πράξεις. Ο χουλιγκανισμός ωστόσο συνδέεται με συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα. Οι νέοι που σπάνε και καταστρέφουν ό,τι  βρεθεί μπροστά τους πολλές φορές έχουν ζήσει την αδιαφορία της κοινωνίας, την αδικία, συνήθως  είναι άνεργοι και χωρίς κάποιες προοπτικές για το μέλλον. Η βία που χρησιμοποιούν γίνεται ένας τρόπος για να εκδηλώσουν την  περιφρόνηση και την οργή τους προς την κοινωνία. Είναι μια μορφή κοινωνικής αντίδρασης που όμως δεν έχει αποτελέσματα.
Τα οικονομικά προβλήματα, το καθημερινό άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου οδηγεί στην εκτόνωση μέσα στους αθλητικούς χώρους. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την αρνητική δράση των Μ.Μ.Ε. που συχνά δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα κυρίως πριν από μεγάλα αθλητικά γεγονότα.                                                
            Είναι χρέος της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα αίτια που δημιουργούν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Παράλληλα όμως με την κατάλληλη αγωγή είναι απαραίτητο να δημιουργήσει το φίλαθλο πνεύμα στους ανθρώπους και να τους μεταδώσει τα ιδανικά του αθλητισμού. Μέσα από αυτές τις σκέψεις ο αθλητισμός θα διαφυλάξει την ομορφιά του και τη σπουδαία του σημασία για τον άνθρωπο.
                                                               Μιλτιάδης Κουής

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το κείμενο είναι καλό παράδειγμα για να σου ανοίξει τα μάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή