Οι συνέπειες της αποξήρανσης της λίμνης

Οι συνέπειες της αποξήρανσης της λίμνης

Μετά από την επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Κρεστένων μάθαμε κάποιες από τις συνέπειες της αποξήρανσης της λίμνης στο περιβάλλον της περιοχής και σας τις παραθέτουμε:
·         Με την αποξήρανση της λίμνης επηρεάστηκε η ροή και το δέλτα του ποταμού Αλφειού.
·         Επηρεάστηκε και η ποσότητα του νερού και η στάθμη της θάλασσας.
·         Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή μειώθηκαν αισθητά.
·         Τα διάφορα είδη πτηνών που ζούσαν σε αυτή μετακινήθηκαν και εξαφανίστηκαν. Άλλα από αυτά μετακινήθηκαν προς τη λίμνη του Καϊάφα κι άλλα έφτασαν στη Γιάλοβα της Μεσσηνίας.
Οι μπάλιζες, χήνες και πάπιες κινήθηκαν βόρεια σε άλλους υδροβιότοπους, προς το Μεσολόγγι γιατί είναι ενδημικά πουλιά. Τα πρασινοκέφαλα και οι  φαλαρίδες (γερμάνια) ανέβηκαν κι αυτά βόρεια. Νότια κινήθηκαν τα ορτύκια και τα τρυγόνια που είναι καλοκαιρινά πουλιά.
·         Μειώθηκαν πολύ τα χέλια που ήταν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. (Λίγα χέλια υπάρχουν ακόμα στο κεντρικό αυλάκι)
·         Επίσης μετά την αποξήρανση και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων το δάσος της Στροφυλιάς «αραίωσε» και η θάλασσα υποχώρησε.
Επηρεάστηκε δηλαδή και άλλαξε όλο το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και το κλίμα και οι συνήθειες της ζωής των ανθρώπων, γιατί παλιά το ψάρεμα και το κυνήγι ήταν η βασική πηγή διατροφής για τους κατοίκους.
Πως θα ήταν άραγε η ζωή των κατοίκων σήμερα, αν υπήρχε η λίμνη της Αγουλινίτσας;

Περιβαλλοντική ομάδα Γυμνασίου Κρεστένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου