Ο Αργαλειός


                        ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ
    Το σπουδαιότερο εργαλείο της υφαντικής είναι ο αργαλειός. Η πιο διαδεδομένη μορφή αργαλειού είναι ο καθιστός αργαλειός. Στο ελληνικό, αγροτικό σπίτι τον συναντάμε συνήθως κοντά σε πόρτα ή παράθυρο όπου το φως και ο αέρας είναι πλουσιότερα. Παλιά η ύπαρξή του ήταν  απαραίτητη σε κάθε σπίτι όπου υπήρχε κορίτσι, για να ετοιμαστεί η προίκα του, γιατί όπως έλεγαν «ο γονιός δίνει την προίκα και ο θεός πέμπει τη μοίρα». Ακόμα ο αργαλειός ήταν απαραίτητος σε κάθε σπίτι για την κατασκευή ρούχων και χαλιών.
    Στην Ελλάδα είναι γνωστοί τρείς τύποι αργαλειού : του λάκκου, ο καθιστός και ο όρθιος .
            Αργαλειός του λάκκου
Είναι ο πιο απλός και παλαιότερος αργαλειός. Η θέση του ήταν έξω από το σπίτι συνήθως στην αυλή. Το μειονέκτημά του σε σχέση με τον καθιστό είναι ότι βρίσκεται έξω από το σπίτι και το πλεονέκτημά του είναι ότι είναι μόνιμα στημένος, χειμώνα - καλοκαίρι, γιατί δεν εμπόδιζε στις δουλειές του σπιτιού .
            Όρθιος αργαλειός
Χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ στη Μικρά Ασία. Στον αργαλειό αυτόν υφαίνουν περισσότερο χαλιά με τον τρόπο που ύφαιναν στην Ανατολή .
              Καθιστός αργαλειός
Είναι ο πιο διαδεδομένος αργαλειός στην χώρα μας. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο τύπους: τον αργαλειό που τα πόδια του καρφώνονται μόνιμα στο πάτωμα και τον αργαλειό που τα πόδια του είναι κινητά. Τα σημαντικότερα μέρη και τα εξαρτήματα  που βάζουν σε λειτουργία το σύστημα του αργαλειού είναι τα εξής :
1)Τα δύο αντιά
2)Οι δύο μοχλοί
3)Το ξυλόχτενο με το χτένι
4)Τα μιτάρια
5)Τα ποδαρικά
6)Τα προγγιά
7)Η σαΪτα
8)Τα μασούρια

ΣΚΟΥΦΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου