Γκιώνης, μια φωνή που δεν ακούγεται πια…


Στην εφημερίδα μας δε συνηθίζουμε να βάζουμε πληροφορίες, όμως αυτή είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.
Το 2007 μετά από τις φωτιές δεν ξανακούσαμε τη φωνή του Γκιώνη που τα βράδια φώναζε τον αδερφό του. Μάλλον αφού κάηκαν όλα τα δέντρα  κάηκαν και τα πουλιά αυτά μαζί με τις φωλιές τους.  Συνήθως τον ακούγαμε κατά την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Αναρωτιόμαστε αν έχει απομείνει κανένα!
Εμείς θα θέλαμε να υπάρξει ένα καταφύγιο για όλα εκείνα τα πουλιά που επέζησαν μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και θα ευχόμασταν να μην είχαν συμβεί!
Η επιστημονική ονομασία του Γκιώνη είναι Ώτος  ο σκώψ. Η λέξη ώτος (από το ους =όργανο ακοής –αφτί ),σημαίνει ο έχων αφτιά  και αναφέρεται στα χαρακτηριστικά αντία του Γκιώνη, που μοιάζουν με αυτιά .Ο ορός σκώψ ετυμολογείται από το σκώπτω και αναφέρεται στο επίμονο και διαπεραστικό βλέμμα του Γκιώνη. Η λέξη Γκιώνης είναι ηχομιμητική  και προσομοιάζει το άκουσμα της φωνής του πουλιού.
Ο Γκιώνης είναι γνωστός στην Κύπρο και στα νησιά του αιγαίου με το όνομα θούπι , ενώ στην Κρήτη τον αποκαλούν Σκλώπα, Σκουλούπα ή Σκουλέπα.
Ο Γκιώνης είναι λίγο μικρότερος από την κουκουβάγια, με λεπτότερο σχήμα μικρότερη ουρά και πόδια χωρίς φτερά. Το χρώμα του είναι καστανοκόκκινο προς γκρίζο με πολλές μαύρες  ρίγες και σκωληκοειδείς γραμμές, καθώς και υπόλευκες κηλίδες και μπαλώματα. Ο γκιώνης έχει μικρά αντία τα οποία τα ορθώνει, όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με μεγάλα αυτιά.
Υπάρχει μια πολύ γνωστή λαϊκή παράδοση που προσπαθεί να εξηγήσει το λάλημα του Γκιώνη. Ήταν κατά την παράδοση δυο αδερφοί .Τον έναν που λεγόταν Αντώνης τον σκότωσε ο άλλος που μεταμορφώθηκε από τη λύπη του σε πουλί που κλαίει αδικοχαμένο αδερφό του «γκιών γκιών (σε παραλλαγές ντον! Ντον!).
Ο Γκιώνης είναι αποκλειστικά νυχτόβιος και θερμόφιλος. Φωλιάζει σε τρύπες κοιλότητες δέντρων και αναπαράγεται σε ανοιχτά δάση. Τρέφεται κυρίως με έντομα αλλά πολλές φορές θηρεύει και μικρά ερπετά.

              


Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου
Γεωργία Σαγρή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου