ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ


Δυστυχώς ο ρατσισμός είναι κάτι διαχρονικό, κάτι που περνάει από γενιά σε γενιά και παρόλο που ο καθένας γνωρίζει τις άσχημες-αρνητικές συνέπειές του, είναι ελάχιστοι αυτοί που προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Γιατί όμως δημιουργούνται αυτές οι αρνητικές αντιλήψεις και οι προκαταλήψεις για τους ανθρώπους οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια διαφορετικότητα;
Κατά τη γνώμη μου ένας λόγος μπορεί να είναι ο φόβος κάποιων ανθρώπων γι’ αυτή τη διαφορετικότητα, ο οποίος τους κάνει να αντιδρούν με αυτόν το λανθασμένο αλλά εν μέρει δικαιολογημένο τρόπο. Δικαιολογημένος μπορεί να είναι από την άποψη ότι είναι κατανοητό και λογικό να έχει κανείς ενδοιασμούς για κάτι που του είναι άγνωστο. Δεύτερος λόγος είναι η αντίληψη κάποιων πως είναι ανώτεροι απ’ αυτά τα άτομα αντιμετωπίζοντάς τα έτσι με υπεροψία.
Είναι καιρός να φερθούμε πιο λογικά, γιατί δεν είναι δυνατό να «προσκυνάμε» κάποιον πλούσιο επιχειρηματία από την Αφρική ενώ κάποιον συμπατριώτη του πρόσφυγα να τον εξευτελίζουμε και να γελάμε μαζί του.

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τη στάση μας αυτή κάνοντας αρχικά κάποια αυτοκριτική. Πρέπει να αναρωτηθούμε… «Είναι σωστό αυτό που κάνουμε; Τι έχουμε εμείς καλύτερο από τους ανθρώπους αυτούς; Εμείς πώς θα νιώθαμε αν ήμασταν στη θέση τους; Μήπως είναι καιρός να βγάλουμε τις παρωπίδες που ίσως κάποιοι άλλοι θέλησαν να μας βάλουν για να εξυπηρετήσουν πιθανώς κάποιο συμφέρον τους;»

Γεωργία Έρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου