Βιβλιοπαρουσίαση: ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΤΟ  ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Συγγραφέας: ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

          
          «Τι χρώμα έχει η λύπη; ρώτησε το αστέρι την κερασιά. Έχει  το χρώμα που παίρνει η θάλασσα την ώρα που γέρνει ο ήλιος στην αγκαλιά της. Ένα βαθύ άγριο μπλε».
                Η ιστορία περιγράφει την ζωή μιας οικογένειας που ζει κάπου στην Βόρεια Ελλάδα. Ο πατέρας έχει φύγει από την ζωή νωρίς. Η μητέρα αγωνίζεται να μεγαλώσει τα παιδιά της. Βοηθός της σ΄ αυτή της την προσπάθεια είναι ο δωδεκάχρονος Φώτης και η ηλικιωμένη γιαγιά. Ο Φώτης που αγαπάει πολύ τα γράμματα την ημέρα πηγαίνει σχολείο και βοηθάει στα χωράφια και το βράδυ διαβάζει και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή.
               Η ζωή του παιδιού κυλάει δύσκολα.  Έχει φορτωθεί στους παιδικούς του ώμους, τα οικονομικά της οικογένειας, τις αρρώστιες των μικρότερων αδερφών του, την  άσχημη ζωή που κάνει ο μεγαλύτερος αδερφός του.
               Όταν ο έρωτας μπαίνει στην  ζωή του με την μορφή της Μαρουσώς, οι δυσκολίες γίνονται περισσότερες, γι’ αυτό αποφασίζει να φύγει στην  Αθήνα . Όμως οι δυσκολίες  τον ακολουθούν και εκεί. Μένει στην αρχή σε ένα συγγενικό του σπίτι.  Ο θείος του τον αγαπάει και τον βοηθάει, η θεία του όμως δεν τον θέλει και συνεχώς
γκρινιάζει. Η ζωή του ομορφαίνει μόνο από την παρουσία της Μαρουσώς η οποία στο τέλος και αυτή θα τον προδώσει. Τα αδέρφια του έχουν ξεφύγει από τον σωστό δρόμο  παρά  τις προσπάθειες που  κάνει ο Φώτης για να τα βοηθήσει.
          Αργότερα σιγά σιγά αρχίζει να χαράζει και για αυτόν μια όμορφη ζωή. Γνωρίζει την Στέλλα , γυρίζει στο χωριό του και αποκτά την ηρεμία που πάντα αναζητούσε .
              Το νόημα όλου του βιβλίου κρύβετε στα λόγια του γέρο-Γεδεών:
«Μην αρνηθείς ποτέ τα λάθη σου. Δεν γουστάρω τους ανθρώπους που είναι ατσαλάκωτοι. Αξίζει να ζεις μέσα στη γυάλα από το φόβο μην πληγωθείς; Ζήσε την ζωή σου ελεύθερα. Κι όταν τσακίζεσαι να έχεις  το θάρρος  να λες: Με γεια μου και χαρά μου. Φτου και από την αρχή τώρα. Όχι κακομοιριές και κλαψούρες. Η ζωή είναι όμορφη παλικάρι μου, μόνο όταν την ζεις».                                  
                               Θα πρότεινα το βιβλίο αυτό σε όλους γιατί πρέπει να ξέρετε πως ότι  και αν γίνεται στην ζωή ΕΜΕΙΣ δεν πρέπει  να το βάζουμε κάτω!!!!!!!!!!!!!!!!! 
                                                                                                                  Χρήστος Βασιλόπουλος
 

                   

1 σχόλιο:

  1. ΧΡΙΣΤΟ ,

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!!!!

    ΜΠΡΑΒΟ!!!!

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ & ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή