ΙΣΟΤΗΤΑ

Ισότητα μεταξύ δύο φύλων ( ανδρών και γυναικών)
Στην εποχή μας η ισότητα των δύο φύλων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσοι ειδικά στα δημοκρατικά πολιτεύματα, αφού στη δημοκρατία όλοι πρέπει να σέβονται ο ένας το άλλον και όλοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Η ισότητα των ανδρών και των γυναικών αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βοηθά τις κοινωνίες να λειτουργούν καλύτερα και να είναι δίκαιες.
Η ισότητα των δύο φύλων σε μεγάλο βαθμό είναι σήμερα αποδεκτή και θεμελιωμένη με νόμους. Όμως στην καθημερινή πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες θεωρούνται ακόμη κατώτερες σε πολλές δημοκρατίες αλλά κυρίως στις χώρες που δεν είναι ανεπτυγμένες.
Τα παλιά χρόνια οι σχέσεις των δύο φύλων δεν ήταν όπως οι σημερινές. Την προϊστορική εποχή η γυναίκα ήταν σε πρώτη θέση. Αυτό συνεχίστηκε και στα μινωικά χρόνια αλλά ύστερα η θέση της έπεσε πέρα πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα από την αρχαιότητα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι άνδρες να θεωρούν τις γυναίκες πολύ κατώτερές τους, και να τις καταπιέζουν. Στην αρχαιότητα οι άνδρες συμμετείχαν στην διακυβέρνηση του κράτους ή σε άλλες εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής ενώ οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι χωρίς να πηγαίνουν ούτε στο σχολείο. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και στα Βυζαντινά χρόνια όπου η κυριότερη απασχόληση των γυναικών ήταν η εργασία στο σπίτι.
Η μεγάλη αλλαγή άρχισε τον 19ο αιώνα όταν η γυναίκα άρχισε να εργάζεται έξω από το σπίτι. Όμως οι συνθήκες δουλειάς ήταν άθλιες το ωράριο κουραστικό και η μεταχείριση από τα αφεντικά τους απάνθρωπη. Αυτή την περίοδο δίνεται και στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν. Αυτά συνέβησαν και στη χώρα μας όμως οι γυναίκες συνέχιζαν να δουλεύουν στο σπίτι οι περισσότερες, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και δεν μπορούσαν ούτε να πάνε να διασκεδάσουν, ούτε να πάνε σχολείο όπως οι άνδρες. Στη σύγχρονη κοινωνία η γυναίκα συμμετέχει ενεργά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και πνευματικής ζωής αλλά και σε όλους τους τομείς εργασίας. Η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί και παίζει έναν πιο σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία. Τα κορίτσια στο σχολείο και μάλιστα πολλές φορές είναι καλύτερες και πιο επιμελείς μαθήτριες από τα αγόρια. Επίσης τώρα πια οι γυναίκες κάνουν όλες τις δουλειές που κάποτε ήταν μόνο για άνδρες. Αρκετοί άνδρες αρνούνται να δεχτούν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, ενώ πολλές γυναίκες διατηρούν το ρόλο που είχαν στο παρελθόν.
Μέσα σε πολλές οικογένειες ο άνδρας παραμένει ο αρχηγός ενώ η γυναίκα είναι σύζυγος, μητέρα και νοικοκυρά. Η κούρασή της βέβαια είναι τώρα μεγαλύτερη αφού δουλεύουν και σε κάποια εργασία έξω από το σπίτι. Ενώ ο άνδρας δεν τη βοηθά στις δουλειές του σπιτιού. Ιδιαίτερα στα χωριά η γυναίκα δουλεύει στα χωράφια και επιπλέον ασχολείται εξ’ ολοκλήρου και με τη φροντίδα του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών. Οι άνδρες δεν βοηθούν καθόλου στο σπίτι και είναι αυτοί όμως που θα πάνε στα καφενεία «να διασκεδάσουν» ενώ οι γυναίκες θα μείνουν στο σπίτι….
Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ακόμα πιο έντονη στα κράτη που δεν είναι ανεπτυγμένα όπως οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Εκεί η κατάσταση για τις γυναίκες είναι πολύ σκληρή και επώδυνη. Κορίτσια παντρεύονται σε μικρή ηλικία ή πωλούνται για χρήματα. Οι γυναίκες φοράνε ρούχα και μαντίλια που καλύπτουν όλο το σώμα και το πρόσωπό τους και φαίνονται μόνο τα μάτια τους. Δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί.
Η ισότητα δεν επιτυγχάνεται με το να στείλουν οι γυναίκες τον άνδρα στην κουζίνα ή με το να τον βάλουν να φροντίζει αυτός τα παιδιά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η σκέψη των ανθρώπων και να συνειδητοποιήσουν και τα δύο «μέρη» ότι η ισότητα πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Και οι δύο πρέπει να είναι ίσιοι στην κοινωνία και στην οικογένεια όπου και οι δύο πρέπει να φροντίζουν για τα οικονομικά στο σπίτι τους και την ανατροφή των παιδιών .
Τέλος οι άνδρες και οι γυναίκες είναι το ίδιοι. Τρώνε το ίδιο, κινούνται και σκέφτονται με το ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο σεβασμό και να είναι ίσιοι σε όλα. Όταν μάλιστα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα είναι ωφέλιμο για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδία που αποτελούν το μέλλον του κόσμου και τα οποία πρέπει να ζήσουν σε μια δίκαιη κοινωνία!

Μάγκρα Παρασκευή


1 σχόλιο:

  1. Emeis oi ginaikes prepei na eimaste feministries giati hari se auto kerdisame ola ta dikaiomata pou exoume simera,an kai tha eprepe na ta exoume apo prin...

    ΑπάντησηΔιαγραφή