ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Τι είναι τα ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυσικές ή χημικές που επιδρούν στον εγκέφαλο, προκαλώντας στον οργανισμό διάφορες καταστάσεις όπως νάρκη, υπερδιέγερση ή παραισθήσεις. Φέρνουν εξασθένιση στις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος, προκαλώντας στους χρήστες εθισμό.

Τα είδη των ναρκωτικών

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα σε νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινη συνείδηση. Έτσι τα ναρκωτικά διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

α) Ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν, όπως: το αλκοόλ, τα οπιούχα, τα ηρεμιστικά, η μορφίνη και η ηρωίνη.

β) Ναρκωτικά που δίνουν ενέργεια, όπως: η καφεΐνη, η νικοτίνη, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, το ΧΤC κ.α.

γ) Ναρκωτικά που τροποποιούν την αντίληψη όπως: το χασίς και το LSD.

Τέλος κάποια ναρκωτικά είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν καθώς έχουν ποικίλες συνέπειες.

Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών

Τα ναρκωτικά είναι το καταφύγιο των αδύνατων και των νικημένων και αποτελούν μεγάλη απειλή για τη νεολαία. Στην τοξικομανία, όπως λέγεται η χρήση ναρκωτικών, μπορεί να οδηγηθεί το άτομο καθώς στον πρώτο καιρό της χρήσης, προσφέρουν την ψευδαίσθηση της ευεξίας καθώς και μιας ευχάριστης και χαλαρής κατάστασης.

Συνέπειες της τοξικομανίας

Αργότερα όμως τα αποτελέσματα είναι τελείως αντίθετα και ο τοξικομανής καταλήγει δέσμιος αυτών των ουσιών, έχοντας μοναδικό μέλημα την εξασφάλιση της δόσης του. Το κύριο λοιπόν πρόβλημα που προέρχεται από την κατανάλωση των ναρκωτικών είναι η απόλυτη εξάρτηση των χρηστών, η παρορμητική δηλαδή χρήση τους, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την εργασία και την ζωή τους γενικότερα. Η εξάρτηση ποικίλει ως προς το βαθμό και τις συνέπειες που έχει κάθε ουσία και μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική ή και τα δυο. Η σωματική εξάρτηση γίνεται εμφανής μόνο όταν μειωθεί ή διακοπεί η λήψη της ουσίας, προκαλώντας το γνωστό σύνδρομο στέρησης. Ψυχολογική εξάρτηση υπάρχει όταν ο χρήστης μπορεί να νιώσει αισθήματα ευεξίας αποκλειστικά και μόνο μέσα από τη χρήση αυτών των ουσιών. Στην εντονότερη μορφή της ο χρήστης γίνεται ψυχαναγκαστικός ως προς μια ουσία, συγκεντρώνοντας όλο το ενδιαφέρον και την δραστηριότητα του στην απόκτηση και τη χρήση του, η οποία τελικά του φέρνει αργό αλλά βέβαιο θάνατο.

Μέτρα αντιμετώπισης

Η τεράστια ζημιά που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό τα ναρκωτικά, έχει οδηγήσει τις πολιτισμένες χώρες στο να πάρουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Στο επίπεδο της πρόληψης σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση του κοινού, των οικογενειών και ιδιαίτερα της νεολαίας που θα πρέπει να γίνεται πιο συστηματικά μέσα από τα σχολεία, τα Μ.Μ.Ε., καθώς και ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Στο επίπεδο της θεραπείας, τα κέντρα αποτοξίνωσης που λειτουργούν εδώ και χρόνια, όπως ο Ο.Κ.Α.Ν.Α., η θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη», το Κ.Ε.Θ.Ε.Α., οι κλειστές θεραπευτικές κοινότητες «Έξοδος» και «Παρέμβαση», η μονάδα ενημέρωσης «Πήγασος» κ.α., ασκούν πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί από τα αρμόδια Υπουργεία. Τέλος στο επίπεδο της καταστολής, δεδομένου ότι το εμπόριο ναρκωτικών είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα εγκλήματα., η συνεργασία των κρατών σε συνδυασμό με αυστηρά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, αποτελούν κάποια ακόμη μέτρα για τη καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μάστιγας.

Βαϊανού Μαρία,

Γιακουμή Μαρία,

Γεωργουλοπούλου Γεωργία,

Διονυσακοπούλου Ξανθή.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Εάν ρωτούσατε κάποιον τι είναι τα ναρκωτικά, θα σας απαντούσε «γρήγορος θάνατος». Εκείνος όμως που παίρνει ναρκωτικά τι θα σας απαντούσε άραγε;

Κάποιοι παίρνουν ναρκωτικά για να δοκιμάσουν, να δουν πως είναι ή από περιέργεια. Κι όμως η περιέργεια μπορεί να γίνει «κόλλημα». Άλλοι τα παίρνουνε γιατί δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους. Άλλοι παίρνουν τις ουσίες για να δείξουν ότι κάποιοι είναι και ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Τα ναρκωτικά δε θα σε κάνουν να νοιώσεις cool ή εντάξει, ούτε θα εξαφανίσουν τα προβλήματά σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν πάρει αλλάζουν συμπεριφορά, γίνονται άλλοι άνθρωποι.

Οι περισσότεροι διάσημοι έχουν πάρει αυτές τις ουσίες, γιατί η showbiz κρύβει πολλές σκοτεινές πλευρές.

Ο ναρκομανής δεν γεννιέται αλλά γίνεται.

Τώρα το νέο «μέσο» διακίνησης των ναρκωτικών είναι το διαδίκτυο. Οι τιμές των ναρκωτικών στην αγορά πέφτουν αλλά πέφτουν και οι ηλικίες των χρηστών. Κάποιοι μάλιστα δε θέλουν να κάνουν χρήση κι όμως μπορεί να τους «παραμυθιάζουν» άλλοι λέγοντάς τους πως θα τους βοηθήσουν να κάνουν καριέρα. Το κακό είναι ότι η πρώτη εμπειρία έρχεται συνήθως στην εφηβεία, άλλοι καταλαβαίνουν αργά ότι πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν κι έτσι μπαίνουν σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στα δίχτυα των ναρκωτικών είναι η απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας στην οικογένεια, τα οικονομικά προβλήματα ή και η γοητεία της παρανομίας

Τα ναρκωτικά είναι ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής σου. Όταν κάποιοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα βρίσκουν το «ευκολότερο» τα ναρκωτικά, ενώ το πιο λογικό είναι να πάνε σε ψυχολόγο.

Το φαινόμενο των ναρκωτικών πληγώνει τις αξίες της κοινωνίας και παγιδεύει τα νιάτα, επίσης φυλακίζει το μέλλον το δικό μας και μας κόβει τα φτερά.

Όποιος αγαπάει τη ζωή του δε χρειάζεται να γίνει χρήστης. Όποιος φοβάται τη ζωή, φοβάται την πραγματικότητα και το αύριο, αυτός γίνεται χρήστης.

Όλοι πρέπει να μάθουμε τι κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν. Μπορεί να συνεχίσουν κάποιοι να παίρνουν ακόμη ναρκωτικά, αλλά και εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην απειλή. Η καλύτερη άμυνα κατά των ναρκωτικών, για να μην πέσεις στην παγίδα είναι η αυτοπειθαρχία, η υπευθυνότητα κι ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και τους άλλους.

Χριστίνα Γιανκούλα, τμήμα Β1

4 σχόλια:

  1. mravo stous mathites poy graψne gia ayto to thema mravo kai stin kyria panoraia makri!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗ ΖΩΗ ΟΛΑ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. thelo na rotiso kati tha mporesoume pote na poume oxi sta :an oxi ginetai melos ths antithrasis ole!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ίδιο πιστεύω και εγώ "όποιος αγαπά τη ζωή δεν γίνεται χρήστης, μόνο αυτός που τη φοβάται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή