Το Στοιχειό


Μέρος της τοπικής μας παράδοσης αποτελείται από μύθους  και παραδόσεις που αναφέρονται σε υπερφυσικά πλάσματα και στοιχεία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους μύθους της περιοχής μας:

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Το στοιχειό το Κουμουθεκρέικο και το Σκληβαίικο , πηγαίνανε και παλεύανε στις Γούβες και όποιο νίκαγε, πεθαίνανε από το άλλο χωριό άνθρωποι.
Στις Τρούπες (Τρύπες) παρουσιαζότανε σαν παιδί, σαν λαγός, σαν κατσίκι με τσιέπια. Την ημέρα πήγαινε και τους κατούραγε , όταν κοιμόντουσαν,  το θεριστή και άμα πηγαίνανε να πιάσουνε νερό.
Το στοιχειό πήγαινε να πιεί νερό, αλλά η βρύση είχε φυλαγάτουρα μια λιάρα γελάδα που φυλάει το νερό και τότε το έκλεινε το νερό και δεν έτρεχε από το σωληνάρι . Κοιμότανε τότε το νερό. Άμα πήγαινε καμιά γυναίκα να πιάσει νερό, χτύπαγε το σωληνάρι με το τσουκάλι 3 φορές και τότε έτρεχε.
Οι άνθρωποι δεν περπατάγανε τη νύχτα σε εκείνα τα μέρη που κράταγε το στοιχείο. Άμα γυρίζανε την νύχτα ακόμα έπρεπε να καπνίζουνε τσιγάρο και να έχουνε απάνω τους μαυρομάνικο μαχαίρι και τότε δεν πλησίαζε.
Περισσότερο έβγαινε τα μεσάνυχτα από τις 12 η ώρα τότε που λαλήγανε τα πρώτα πουλιά και το ντάλα μεσημέρι το καλοκαίρι.

ΟΙ ΝΕΡΑΪΔΕΣ

Λέγανε ότι είναι γυναίκες που παρουσιάζονται σε αλαφροΐσκιοτους. Οι νεράιδες πηγαίνανε στα αλώνια του χωριού και χορεύανε. Εκεί ήτανε το στέκι τους. Για αυτό, για να προστατεύονται από αυτές φτιάχνανε φυλαχτά που είχαν μέσα λιβάνι, απήγανο, ρίγανη, ψωμί, αλάτι και μπαρούτι.

ΓΚΙΩΝΗΣ

Ο Γκιώνης ήταν κάποτε άνθρωπος και είχε έναν αδερφό που αγάπαγε πολύ . Κάποτε όμως τον άφησε μόνο του μέσα στο δάσος και ο αδερφός του ο Γκιώνης χάθηκε. Οι γονείς του όμως τον μάλωσαν και τον έδιωξαν για να τον βρει . Και γύριζε όλη την νύχτα έξω και φώναζε Γκιών Γκιών για να τον ακούσει το χαμένο παιδί. Μάταια όμως. Τότε ο αδελφός του Γκιώνη παρακάλεσε τον θεό και τον έκανε πουλί και επειδή φώναζε Γκιών τον χαμένο του αδελφό, ακόμα και τώρα φωνάζει, πήρε το όνομα Γκιώνης. Δεν παραλείπει να φωνάζει συνέχεια μήπως και τον ακούσει ο χαμένος του αδελφός. Και η φωνή του τις νύχτες είναι πολύ λυπητερή και παραπονεμένη.

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΖΩΑ

Ευλογημένο ζώο είναι το πρόβατο γιατί το πήρε ο Χριστός, στα χέρια του. Ευλογημένο είναι ακόμα και το περιστέρι γιατί είναι το πνεύμα του θεού. Καταραμένο είναι η γίδα γιατί κάνει πάντα σκανταλιές όπως και ο σατανάς. Καταραμένο είναι και το φίδι γιατί ο «Έξω από εδώ», παίρνει τέτοια μορφή.

ΣΜΥΡΔΑΚΙ

Στην  περιοχή Στενό των Κρουνών παρουσιαζόταν τα παλιά χρόνια ένα ζωάκι σαν σκυλάκι (οι κάτοικοι τις περιοχής το αποκαλούσαν Σμυρδάκι). Ακολουθούσε τους νυχτερινούς διαβάτες και εξαφανιζόταν όταν ο διαβάτης άναβε τσιγάρο.

ΤΟ ΝΕΡΟ

Στους Κρουνούς υπάρχει μια πηγή με τρεχούμενο νερό . Οι κάτοικοι έλεγαν ότι το νερό σταματάει κάθε βράδυ να τρέχει και τότε έλεγαν πως  το νερό κοιμάται. Όταν κάποιος βρήκε το νερό να κοιμάται , έκανε κάποιο θόρυβο και το νερό άρχισε να ξανατρέχει.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν σε τέτοιου είδους παραδόσεις και μερικοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι έχουν δει ή ακούσει κάποιο από αυτά τα πλάσματα. Εμείς πιστεύουμε πως αυτά τα πλάσματα είναι αποκυήματα της φαντασίας μας και ότι τα βλέπουμε κυρίως όταν τρομάζουμε ή όταν πιστεύουμε υπερβολικά σε αυτά. Επίσης εξυπηρετούν κάποιους που προσπαθούν να μας τρομάξουν ή να μας κοροϊδέψουν.


  Από τις μαθήτριες της Β΄ γυμνασίου
Ασημακοπούλου Μαρία & Σταύρακα Ζέτα
(στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής 2016-2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου