Παλαιοί Καραγκιοζοπαίχτες

Μίμαρος
Στην Ελλάδα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έως και σήμερα, υπήρξαν πολλοί καραγκιοζοπαίχτες. Οι καραγκιοζοπαίχτες αυτοί έζησαν σε δύσκολες ιστορικά περιόδους και υπέφεραν από τους πολέμους και τις αρρώστιες. Αυτό που περισσότερο τους ταλαιπώρησε όμως ήταν η κακή τους φήμη. Μερικοί από αυτούς κατηγορήθηκαν ως κακοί επιχειρηματίες και άλλοι ως κλέφτες,γι' αυτό και πολλοί από αυτούς επέλεξαν να κυκλοφορούν με παρατσούκλια. Έτσι το επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη υποτιμήθηκε, επειδή θεωρήθηκε επικίνδυνο και χωρίς κέρδος.
Ένας από τους καλύτερους καραγκιοζοπαίχτες της χώρας μας ήταν ο Δημήτριος Σαρδούνης ή Μίμαρος. Αυτός καταγόταν από την Πάτρα και ήταν ο πρώτος δάσκαλος του "ελληνικού καραγκιόζη".
Ακολούθησε ο Θεόδωρος Θεωδορέλος,αλλά κια οι Βασίλης Αγαπητός, Δημήτρης Μπέκος, Δημήτρης Πάγκαλος κ.α.
Ένας ακόμη αξιόλογος μαθητής του Μίμαρου ήταν ο Γιάννης Ρούλιας, που καθιέρωσε τη φιγούρα του μπαρμπα - Γιώργου. Ακολούθησε ο Χρήστος Χαρίδημος, ο Μέμος Χριστοδούλου κ.α.
Αυτοί οι πρώτοι καραγκιοζοπαίχτες διαμόρφωσαν το ελληνικό θέατρο σκιών με καίριες παρεμβάσεις στη μουσική, τις φιγούρες και τη θεματολογία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ο σύγχρονος καραγκιόζης, αν δεν υπήρχε το δικό τους έργο, παρακαταθήκη για όλους εμάς τους νεότερους!

Νικόλαος Μπαχούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου